Отпадането на ПСЖ от Реал (Мадрид) на осминафиналите в Шампионската лига предизвика сериозни трусове във френската столица. Феновете на парижани поискаха оставките на президента Насер ал Хелайфи, спортния директор Леонардо и на треньора Маурисио Почетино. Това изглежда напълно нормално следствие за отбор, който разполага видимо с неограничени финансови средства и притежава едни от най-големите звезди във футбола. Обаче резултатите в най-важния турнир липсват. Испанската футболна легенда Мичел с основания обяви, че ПСЖ не е отбор за мачове, а състав от експонати за изложба.

Напрежение заради отпадането от Шампионската лига е имало и по високите етажи на управлението на клуба. Още на следващия ден след загубата с 1:3 в Мадрид Ал Хелайфи е бил привикан в Доха, за да даде отчет на емира Тамим бин Хамад ал Тани, обяви журналистът Ромен Молина, работещ за CNN, BBC, “Ню Йорк Таймс“ и „Гардиън“. 48-годишният президент на ПСЖ в катарската столица е получил уверението, че за момента поста му не е застрашен, информира радио „RMC Sport“.

В свое собствено разследване, публикувано под формата на видео в „You Tube“, Ромен Молина дава отговор на въпроса на какво се дължат най-вече проблемите на ПСЖ. В продукцията „ПСЖ: Кой наистина управлява?“ журналистът разкрива изключителната борба за власт, която се води в офисите на клуба от „Парк де Пренс“ и това оказва изключително огромно влияние върху представянето на отбора.

200 лв Начален Бонус Спорт от efbet!

Журналистът очертава два кръга на влияние в задкулисието на парижани. Вътрешната борба между представителите на тези групи е превърнала клуба в кораб без капитан, който се е запътил към огромен айсберг. Молина прави пълна дисекция на управленската структура на ПСЖ и обяснява, че всъщност няма никакво спазване на нивата в йерархията и това един от големите проблеми.

На теория всичко е много просто. Емирът Ал Тани назначава Ал Хелайфи за президент, който от своя страна има за подчинен спортния директор Леонардо (на снимката вляво). Той пък е отговорен за работата на треньора Почетино. Аржентинецът има за задача да ръководи отбора и да селектира нови попълнения. Реалността на „Парк де Пренс“ обаче е съвсем друга и управленска пирамида всъщност липсва.

Има много свидетелства, потвърдени и от бившия треньор Томас Тухел, за огромни проблеми между спортния директор и наставника на отбора (който и да е той към момента). Това е реалността, въпреки че пред медиите се представя картината на пълно единодушие между заемащите двата поста. Ромен Молина представя и борбата за надмощие между Леонардо и Ал Хелайфи, която според журналиста е огромна битка на егото на двамата. За това противопоставяне медиите случайно разбраха заради един невнимателен коментар на пресаташето Жеан-Марсиал Рибес.

Големият проблем е, че Леонардо е назначен директно от емира на Катар и поддържа връзка лично с Ал Тани. По този начин той не само не се съобразява с позицията на своя началник Насер ал Хелайфи, а директно подкопава авторитета му в клуба. Все пак президентът на ПСЖ би трябвало да е единственият от управата, който има директен контакт със собственика. Проблемът обаче е още по-голям. Тамим бин Хамад ал Тани е заобиколен от собствен кръг от приятели, близки и съветници, които му оказват голямо влияние при управлението на ПСЖ. По този начин през 2016 г. парижаните привлякоха аржентинеца Джовани Ло Селсо от Росарио Сентрал за повече от 9 милиона евро. Трансферът беше осъществен, след като бившият аржентински тенисист Гастон Гаудио лично препоръча халфа на своя приятел емира и последва нареждане надолу по веригата. По същия начин начело на тима през 2018 г. беше назначен Томас Тухел, след като за германеца пред емира лично е гарантирал Пеп Гуардиола. Твърди се, че испанецът има огромно влияние върху Ал Тани.

Молина също така представя и групата, която директно направлява работата на Насер ал Хелайфи. Това са мениджърите Марсело Симонян, Мино Райола и Жорже Мендеш, които имат огромно влияние при трансферите на играчи. През лятото на 2014 г. трансферът на Давид Луис на „Парк де Пренс“ е станал единствено след одобрението на Златан Ибрахимович – един от най-големите клиенти на Мино Райола (двамата на снимката вдясно). По време на престоя си в ПСЖ Тиаго Силва е имал страха на останалите играчи и треньорите, тъй като имал директен достъп за разговори с Ал Хелайфи. Това изключително много подкопавала авторитета на треньорите, което е потвърдено в интервю от Томас Тухел.

Според Ромен Молина, най-голямо влияние върху решенията на Насер ал Хелайфи оказвал неговия по-голям брат Халид, а президентът на ПСЖ се подчинявал безропотно на всички негови решения. Журналистът обяснява, че през 2011 г. чрез компанията „Oryx QSI”, притежавана от Халид, от ПСЖ са били източени 200 000 евро от трансфера на Хавиер Пасторе от Палермо. Парите са били записани като разходи, но без никакви допълнителни обяснения за какви услуги са били направени.

Освен това Насер ал Хелайфи е назначил на работа в клуба своите довереници братята Беседик – Боб, Ахмед и Абделкадер, които се грижат за охраната на футболистите и ежедневните им нужди. Според Молина тримата обаче са и пласьорите на наркотици и допинг в клуба. Братята Беседик се славят с връзки със съмнителни личности, преследвани от международното законодателство. Твърди се, че лично по покана на Ахмед Беседик в ложите на „Парк де Пренс“ понякога може да бъдат видени представители на алжирския режим на Бутефика.

Последният скандал, разкрит от френския журналист, е свързан с фланелките с автографи на футболисти, продавани от клуба. Повечето от тях били с фалшиви подписи, които били поставяне от група хора, назначени специално с тази задача. Единственото изключение са били екипите на Единсон Кавани, който държал лично да подписва всички фланелки с неговото име.

„Това е цялото управление на Насер ал Хелайфи. Той оставя служителите на клуба да се хванат за гушите, а самият да остане невинен пред хората. Използва вечната стратегия: Разделяй и владей. ПСЖ обаче не е изолиран случай в европейския футбол в това отношение. Вижте какви разкрития излязоха от кухнята на Барса. Оказа се, че на практика клубовете се управляват по мафиотски начин. Ето това всъщност е светът на големия футбол“, заключава Ромен Молина в своя филм.
Джак Уейдинг, "Get French Football News"
Превод на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ