Втородивизионният Кардиф излезе с внушителен съдебен иск към елитния френски Нант за 80 милиона паунда. Сумата е свързана с трагичната смърт на аржентинския нападател Емилиано Сала, която според „сините птици“ е коствала на тима изпадане от финансово мощната Висша лига.

Именно на 80 милиона паунда Кардиф е изчислил загубите си от телевизионни, рекламни и спонсорски права напускането на английския футболен елит. „Сините птици“ са предявили иска по време на последното към момента изслушване по казуса пред Спортния арбитражен съд, където се обсъжда дали Нант трябва да върне платената трансферна сума от 15 милиона паунда.

Както е известно, Емилиано Сала загина при самолетна катастрофа над Ламанша в края на януари 2019 г. Това стана броени дни, след като беше обявен трансфера му от Нант в Кардиф. Аржентинецът подписа договор за 3,5 години, а сумата от 15 милиона беше рекорд за уелския клуб при покупката на футболист.

Сала загина при полета от Франция до Уелс. Заради смъртта си нападателят не успя да играе за Кардиф, но въпреки това ФИФА нареди на клуба да изплати трансферната сума. Това беше направено, но „сините птици“ обжалваха пред Спортния арбитражен съд.