Расисткият скандал с футболните национали на Аржентина се разраства. Отношение по темата взеха ръководители и политически лидери в страната, а изказвания на някои от тях доведоха до уволнения.

Скандалът назря след спечеления рекорден 16-ти трофей от Аржентина на Копа Америка и песента, с която "гаучосите" обиждат националите на Франция за произхода им. Действията на замесените, и най-вече на Енцо Фернандес, който публикува видео в социалните мрежи, бяха определени като расистки. Самият играч вчера се извини за постъпката си.

Отношение по темата взе и заместник-министърът на спорта в Аржентина Хулио Гаро. Той призова капитана на "гаучосите" Лионел Меси и президента на Футболната федерация да поднесат извинение. Думите му обаче доведоха до уволнението му.

Уволниха заместник-министър заради Лео Меси

Противно на очакванията, голяма част от хората в страната, в това число и държавници, не осъдиха поведението на националите, а точно обратното. Изявление по темата направи и вицепрезидентът Виктория Вияруел, която защити Енцо Фернандес.

"Аржентина е суверенна и свободна страна. Никога не сме имали колонии или второкласни граждани. Никога не сме налагали нашия начин на живот на никого. Никоя колониална държава няма да ни сплаши за песен или затова, че казваме истини, които не искат да признаят. Спрете да симулирате негодувание, лицемери! Енцо, с теб съм, Меси, благодаря ти за всичко! Аржентинците винаги с високо вдигнати глави! Да живее Аржентина!", написа Вияруел.

Очакват се реакции от страна на ФИФА и Аржентинската футболна федерация, които разследват случилото се.