Тарторът от агитката на Спартак (Москва) Максим Тук беше обявен за един от провокаторите на сбиването между феновете на Локомотив (Пловдив) и ЦСКА на „Лаута“ в неделя. Руснакът е лидер на ултрас групировката „Банда Тука“, известна и като „Туки“. Вече е известно, че той има собствен онлайн телевизионен проект „Околофутбола“, свързан с руската ултрас култура. Трябва да се отбележи, че Тук не е фамилията на Максим. Това е неговият прякор.

БЛИЦ СПОРТ ви представя информация, макар и кратка, за Максим Тук и управляваната от него групировка.

„Банда Тука“ е една от близо 50-те фракции в агитката на Спартак (Москва). Повечето от тези групировки участват в огромния фенклуб „Фратрия“, но продължават да имат собствен живот и да участват самостоятелно в сбивания с фенове на други отбори. Тук е моментът да отбележим, че руските фенове имат изключително строг кодекс за сбиванията, които протичат без употребата на различни оръжия и приспособления. Уговорките са за групи от по 10, 20, 30 и повече души от едната страна срещу приблизително същия брой от другата. Двете агитки не носят никакви клубни атрибути и членовете на всяка групировка са облечени с еднакви едноцветни фланелки.

Управляваната от Максим Тук фракция е сред най-активните в битките. Счита се, че „Банда Тука“ е основана в периода 2000-01 година. Отличава се с изключителна активност и изключително младата възраст на членовете. Участва в боеве с други ултраси - колкото е възможно по-често и в повечето случаи излиза победител. Според информациите „Туки“ има тесни връзки с руската националсоциалистическа групировка скинхедс „ОБ-88“, като ОБ е съкращение на Общество на белите, а 88 е представлява цифрово изражение на НН (означаващо Хайл Хитлер), тъй като „Н“ е осмата буква в латинската азбука.

През 2005 година обединение на фракцията на Максим Тук и още три групировки (Gladiators Firm’96, Devils Band и Синдикат) участват в легендарна за руските фенове битка с ултрасите на ЦСКА (Москва) от страховитата банда „Ярославка“. Боят до метростанция „Проспект мира“ в руската столица влиза в разрез девиза на „армейските“ фенове: „Ярославка не бяга. Никога не бяга“. Просто тази битка е потвърждение на популярното правило сред футболните хулигани: „За всеки голям боец ще се намери и по-добър бияч“.

„За мен животът и Спартак са неделими. Едното е свързано с другото. Подкрепям любимия си отбор по всеки един възможен начин. Битките са продължение на тази подкрепа. Обикновено на година участвам в поне пет сбивания с фенове на други отбори. Пикът беше през 2010 година, когато бях на около 50 боеве между групировки“, признава Максим Тук в едно от малкото си официални интервюта.

„Станах ултрас в пълния смисъл на думата през 1994 година. В продължение на година и половина се молех на мой приятел да ме заведе във фенския сектор. Тогава усетих атмосферата на силната любов към Спартак и се запалих. Някак естествено с това дойдоха и битките“, допълва ултрасът на Спартак (Москва).
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ВИЖТЕ ЧАСТ ОТ БИТКИТЕ С УЧАСТИЕТО НА „БАНДА ТУКА“