Федералният съд в Мелбърн публикува документ от 268 страници, в който министърът по миграцията Алекс Хоук обосновава решението си повторно да отнеме входната виза на Новак Джокович за Австралия.

Министърът счита, че със своето поведение Джокович може да повиши популярността на антиваксърските нагласи на Зеления континент и да даде увереност в действията на противниците на ваксинацията срещу COVID-19.

В документа е обяснено, че отказът от имунизация ще повлече след себе си разпространението на коронавируса в страната, а това пък ще доведе до претоварване на здравната система. В списъка с причините и посочен и отказът на Джокович да се карантинира след положителния тест за COVID-19 на 16 декември.

1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet

Както е известно, вчера Алекс Хоук се възползва от правото си да анулира входната виза на най-добрия тенисист в света, който от 6 януари е в Австралия за участие на първия за годината турнир от Големия шлем. Сърбинът получи медицинско изключение от задължителното условия за преминат курс на ваксинация за влизане в страната, тъй като в периода след 31 юли 2021 г. е преболедувал коронавирус.

Още с пристигането в Мелбърн визата на Ноле беше анулирана от граничните власти и той беше настанен в център за нелегални имигранти. Сърбинът престоя там до 10 януари, когато съдия Антъни Кели постанови възстановяване на валидността на визата му.

На 14 януари Алекс Хоук се позова на точка 133С(3) от Закона за миграцията в Австралия и отново анулира входния документ на Новак Джокович. Адвокатите на тенисиста веднага обжалваха. Чака се утре сутринта да има яснота дали Джокера ще може да участва на стартиращия в понеделник Australian Open.

До произнасянето на съдебния състав сърбинът ще остане под стража в имиграционния център „Парк Хотел“, в който беше настанен и след пристигането си в Мелбърн. Ще му бъде позволено да излезе единствено, за да проведе среща с адвокатите си преди изслушването пред Федералния съд на Австралия тази нощ.

Пълният текст на документа може да видите - ТУК