Волейболният ни елит начело с ЦСКА и Левски официално поиска смяната на президента на федерацията Данчо Лазаров. Президентът на "сините" Владимир Николов обяви в компанията на четирима други представители на клубове, че е настъпило време за промяна. 

Искането за сваляне на Лазаров, който е начело на родния волейбол от 2001 година, е подкрепено от десет от водещите ни клубове - ЦСКА, Левски, Хебър, Добруджа, Марек, Дунав, Пирин (Разлог), Черно море и Славия при мъжете и шампионът при жените Марица (Пловдив). Те настояват за свикване на извънредно общо изборно събрание, на което да се гласува оставка на 76-годишния Данчо Лазаров. За да се случи това, са необходими подписите на 1/3 или поне 43 клуба, членуващи във федерацията.

"Поканихме ви да обявим създаването на инициативен комитет, целящ да предизвика извънредно общо събрание на БФВолейбол и на него да се избере нов председател на Управителния съвет, както и нови членове. Смятаме, че е крайно време да имаме работеща федерация, която да спре спускането по нанадолнището в българския волейбол. В общи линии, ние вярваме, че имаме нужда от федерация, която се грижи за клубовете, която подпомага адекватно работещите клубове. И една федерация, която да насочи усилията си към ДЮШ, защото всички виждаме резултатите на представителните отбори, но тези резултати бяха заложени в миналото", започна Владо Николов.

"Вярваме, че имаме нужда от федерация, която да бъде коректен партньор към всички, с които е ангажирана - клубове, национални отбори, спонсори и фенове”, допълни Владимир Николов.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Колегата му от ЦСКА Александър Попов разкри, че от страна на федерацията се налага рекет и изнудване към клубовете. "Знаете позицията на ЦСКА през годините. Тя заедно с Марек е била неотклонна през последните 10-15 години. Представете си докъде сме стигнали, че да се съберем толкова много отбори. Времето за промяна е настъпило. В момента федерацията отново работи по начина, по който е работила през последните години. Представители на федерацията са тръгнали да изнудват, да заплашват, но не разбират, че времето е друго. Към малките клубове е адресиран рекет", разкри Сашо Попов.

Както е известно, атаката срещу Данчо Лазаров се засили още повече след възникналия скандал между него и вицепрезидента на БФВ Любо Ганев. В началото на седмицата легендарният волейболист обяви публично, че УС на федерацията е насрочил за 20 декември в Казанлък заседание, на което той да бъде изваден от управата. Целта на това действие според Ганев е да не може да се кандидатира за президент на централата, защото по устав може да бъдат избирани само членове на УС.

Инициативният комитет иска въвеждане на ограничена мандатност, като според клубовете един президент трябва да управлява до два мандата.

Владо Николов, Сашо Попов и компания обсъждат три кандидатури за поста, но не посочиха имена. До две седмици се очаква да обявят избраника, когото биха подкрепили на общо събрание.