Метеорът от вторник вечерта е видян от различни точки на страната. Свидетелските разкази си приличат - всички са видели светлина в небето и са категорични, че частицата не е паднала, а е изгоряла във въздуха.

„Стори ми се, че буквално падна между царевицата и горичката. Беше през нощта - между 10 и 11 часа. Лумна като огън. Нямаше взрив. И огънят изчезна”, разказа Тихомир Трайков пред Нова ТВ.

Като падаща звезда със зелена светлина, а не със синя, както обикновено. И точно преди да отиде на Земята - пламна и се угаси”, обясни Илиян Трайков.

„И друг път съм виждала метеорити, но този път беше доста ярко. Синът ми беше паникьосан - казах му, че извънземните дойдоха. Но да не се притеснява. Веднага си пожелахме нещо”, сподели Деси Владовска.

Около 22:00 часа на територията на област Видин се е чул тътен. Към района веднага са изпратени екипи на полицията, които са направили оглед. На място няма данни за пострадали хора, за пожари, както и за нанесени материални щети.

Първо падна, после гръмна: Паниката в България след профучаването на метеорита! Зрелищни СНИМКИ и ВИДЕА

Изведнъж от небето падна огнено кълбо, което беше огромно, плашещо дори и точно три минути по-късно се чу силен взрив, тътен по-точно”, казва Марияна Димитрова.

Елена също била навън. Тя видяла огромно огнено кълбо да слиза от небето. „Изправихме главите и се видя огромното тяло, за секунди, но голямо, оранжево нещо, което премина. Взривът беше няколко секунди след това”, разказа тя.

Още снощи екипи на полицията във Видин са направили оглед. Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети.

„Още снощи бяха насочени всички сили на областна дирекция да търсят пострадали хора, евентуално пожари, материални щети, но такива не бяха установени, няма и сигнали за такива. Има един единствен сигнал от село Гомотарци в 21:50, че в близост до стопанска постройка се е чул силен гръм”, обясни ст. комисар Петър Коцин, директор на ОДМВР – Видин.

Първоначално някой от хората, видели природното явление, си помислили, че пада самолет или е гръмнал бойлер, или газова уредба.

Тревога в Румъния заради профучаването на метеорита! Чудят се дали в България... ВИДЕО

„В първия момент всичко беше на шега, но след това всички бяхме в стрес, че нещо сериозно се случва”, казва Марияна Димитрова.            

В исторически план много малко са случаите на метеори и метеорити. Край село Павел през 80-те години има регистрирано именно такова явление. Паднал метеорит е направил кратер в нива.   

Във видинското село Гомотарци хората са видели огнения диск буквално над главите си и са се изплашили. 

В една от къщите е паднала отломка. Съседи веднага са сигнализирали властите, защото са се притеснили от възникването на пожар. Часове наред е имало оглед, но органите на реда не са открили каквито и да било щети.  

„Бяхме в двора, пред къщата, когато огнено кълбо се появи от небето, леко ни освети и падна при комшиите, след това чухме гръм. Падна там, снощи не видяхме нищо, там не може да се влезе“, разказва Жулиета Аврамова пред bTV.

„Заедно с кметицата хората обикаляли часове наред, страхувайки се от пожар в необитаемия имот.

„Гледахме с комшиите с фенерчетата на телефоните дали има нещо да гори и да пуши, абсолютно нищо нямаше“, каза Ирена Иванова, която е кмет на село Гомотарци.

„Така силно думна - какво беше това чудо, не знам. Сега чух, че е метеор - от ония парчета. Рекох си, че паднаха извънземни и че ще ни затрият“, споделя и Митка Аврамова.

В съседното село Покрайна огненото небесно тяло изплашило както хората, така и животните.

Вътрешната врата изтропа и все едно, че падна бомба. Помислих дали се не взриви нещо някъде. Кученцето скочи на крака и то като мен гледаше уплашено“, разказва и Пламен Антов.

В самия Видин се разтресли високите етажи.

„Питах комшиите дали няма земетресение. Казаха, че също са чули гърмежа, но никой нищо не е видял. След това разбрахме, че нещо е паднало“, споделя Николай Щирков.

„В града специално, като стане такъв гръм, човек всичко може да си помисли - и кола може да се е взривила, и инцидент някакъв може да е станал. Всякакви криминални престъпления има“, твърди Марио Димитров.

От полицията успокоиха, че става дума за природно явление без последствия и към момента в областта е спокойно.

„Още снощи бяха мобилизирани всички налични сили в областта да търсят пострадали хора, евентуално възникнали пожари. Нямаше сигнали за щети.

Данните и от румънска страна час преди полунощ са били, че се касае за природно явление. „Най-важното, че сме живи и здрави и няма поразии тука в селото“, смята Герасим Янков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук