В навечерието на годишнината от рождението на Васил Левски се пише и говори много за негови гроб. Известният археолог професор Николай Овчаров, известен още и като българския Индиана Джоунс, реши да направи сензационни разкрития.

Николай Хайтов дълго време поддържаше версията, че гробът на Левски е под олтара на „Света Петка Семетджийска“ до ЦУМ. Оказа се обаче, че това е значително по-ранен гроб още о т V-VI век“, поясни археологът, цитиран от в. „Телеграф“.

Всички обаче знаете, че е имало и една друга църква – „Цвета Петка Кундурджийска“. Това е била църквата на обущарите, а днес е църквата в подземието на Софийската митрополия. Археологът Иван Сотиров изказа хипотезата, че ако някъде е погребан Левски, то това е именно там. Не еднократно съм казвал, че ако Светият Синод позволи, аз съм готов да направя разкопки под пода на тази църква и да търсим костите на Апостола на свободата“, категоричен е българският Индиана Джоунс.

„Но в крайна сметка, и да не открием костите му, не е толкова страшно. Той е велик с делата си и ще бъде винаги символ на нашата свобода“, категоричен е проф. Овчаров.