Наистина тази зима беше изключително тежка, имаше много ниски температури. Непрекъснато обработвахме улиците. Нормално е да се появят дупки в някои участъци. Това заяви в ефира на Нова телевизия Йорданка Фандъкова.
"Вчера топлофикация излезе със съобщението, че не коментира повишение на цени и няма никакъв повод това да се коментира", заяви Фандъкова по друга болна тема.

"Изискваме да се направят ясни сметки и като са готови - днес или утре. Топлофикация няма изразходвани средства, през дните, когато хората са нямали парно. Разчетите ще бъдат публично разгледани, обещавам ви. Авария винаги може да се получи. Това е авария, която специалистите казват, че много години не е имало. Има противоречие за причините", заяви столичният кмет и добави, че точно заради това иска да има външна проверка, която безпристрастно да каже какво точно се е случило и защо.

"Привърженик съм на фактите, затова искам най-добрите експерти да проверят техническите причини. Също така сезирах прокуратурата, защото е напълно възможно да има и човешка грешка или пропуск. Най-важно е хората да получат адекватните компенсации", каза тя.

Проблемът с чистотата на въздуха е може би най-важната задача, която седи пред ръководството на кметовете. Не трябва този проблем да се пренебрегва, но не трябва и да се всяка страх у хората. За много от замърсителите вече имаме добри показатели и влизаме в норма. Всичко това са доказани факти. Проблемът с фините прахови частици остава. Там също има подобряване все пак в последните години. Важни са и климатичните условия на София", заяви Фандъкова.

"Метрото е най-големият транспортен и екологичен проект. Благодарение на него успяваме да подобрим въздуха в столицата. Подменихме голям процент от автобусите. Старите "Икаруси" отидоха в историята. За всички тези неща трябва време все пак", добави кметицата.

"Знаете, че когато имам съмнения, назначавам проверки. Малко съм изненадана, защото въпросът за бездомните кучета не се повдига за първи път. Дадохме всички материали за вашето разследване. Говорите за някакви липсващи кучета, но ние сме дали данни за всяко едно. Докладите показват, че още имаме проблеми, но всички виждат резултатите от работата. Не говоря за вяра, а за факти, които са ви предоставени и се цитират твърдения на общинска съветничка от друга политическа сила, която също е получавала същите тези факти. Ще бъда благодарна, ако се доверите на данните на "Екоравновесие". Нека поне финансовата проверка на приютите се вземе предвид", заяви малко гневно Фандъкова. 

"Говорите, че са дадени много пари за клетки, но говорим за над 39 декара земеделска площ, там е имало канализации и водопроводи", завърши Фандъкова.