Нормална е обстановката в София, градският транспорт се движи навсякъде. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНР във връзка с проливните дъждове в столицата от снощи.

„През цялата нощ екипите на аварийно-спасителното звено, както и пожарната продължиха да работят по отстраняване на последствията от силния порой. За много кратко време паднаха 50 л. кв./м. Това създаде сериозни проблеми по отношение на завирявания, както на подлези, така и на улици и булеварди. За радост не създаде проблеми с общинските язовири и реките. Следят се нивата на всички язовири и реки на територията на София денонощно. Много са сигналите за наводнени сгради. Екипи на пожарната предимно реагират по отношение на сигналите за наводнени обществени сгради и продължават работа и към момента“, допълни тя.

„Метрото се движеше през цялото време по график. Не е спирало движение. В няколко метростанции имаше наводняване на отделни участъци, но към момента всичко е почистено, няма установени щети. Като цяло няма сериозни щети по транспортната инфраструктура в целия град, с изключение на пътища и улици в планинските участъци, където се работи по отстраняване на наноси“, каза още Фандъкова.

В София има хиляди шахти, никой не може да каже, че всички са почистени", добави тя.

„Екипът и щабът в Столична община работят непрекъснато. Много показателен е фактът, когато спре обилният валеж колко бързо се оттича водата. По отношение на огромните количества вода, съвсем естествено, че не може да се поеме в първия момент и в момента, в който вали. Оценките ще ги даваме по-късно за това кой си е свършил работата и кой не. Реагираше се приоритетно и мисля, че щетите са минимални“, допълни тя.