Софиянци показаха, че са отговорни и проявяват разбиране и съпричастност. Така ще минем кризата с по-сериозно ограничение на заразата.

Важно е да спазваме указанията и да сме дисциплинирани. Заради нас, близките ни и медиците на първа линия. Това заяви в предаването "Беновска пита" по Канал 3 кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Дезинфекцията и почистването на столицата започна и преди пандемията. Всеки ден около 800 превозни средства се дезинфекцират. Ежедневно се дезинфекцират подлези и улици", разкри столичният кмет. 

"Не трябва да спираме масовия транспорт, и заради големите финансови загуби, но и за да осигурим придвижването на хората. Призовавам обаче хората да използват градския транспорт възможно най-малко. Затова и освободихме от такси и синята и зелената зона", коментира Фандъкова. 

"Основните линии в София се експлоатират от общинските дружества, те трябва да намалят разходите, но бюджетът на София ще бъде актуализиран, за да компенсираме загубите. За нас е важно София да премине с минимални щети - затова и освобождаваме от такса тротоарно право, предвиждаме програми за подкрепа на културата, както и финансова подкрепа на общинските театри и галерии", обясни столичният кмет. 

"Общинският гаранционен фонд обезпечава 50% от кредита, обсъжда се вариант с банки за увеличаване на този процент. В сферата на строителството почти всички услуги са дистанционни", коментира Фандъкова административните облекчения. 

Йорданска Фандъкова коментира и въпросът с отпадъците на столицата: "Съвсем нормално е да се правят проверки за отпадъци на София, нямаме проблеми с него. Имаме договор за превозването на RDF отпадъците, ние в този период се ангажираме още повече в почистването", завърши столичният кмет.