В момента има много активна инвестиционна програма на територията на Столична община. Въпреки кризата, успяваме да започнем и да изпълняваме големите инфраструктурни проекти. Един от тях е тунелът към "Люлин". Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери почистването на Симеоновските езера на Витоша, съобщава БГНЕС.

Фандъкова припомни, че на Люлинския тунел не е правен ремонт от 30 години и състоянието му е било много лошо.

"Избрахме лятото да започнем, но ремонтът не може да свърши толкова бързо, така че важното е, че строителните дейности се изпълняват в срок, досега. Разчитаме с контрола, който се осъществява от зам.-кмета инж. Ангел Джоргов и всички, които отговарят за тези обекти, да продължат в срок и качествено изпълнението, така че да облекчим движението", заяви тя.

Фандъкова каза, че на този етап не знае кога ще се възобнови движението на трамвай номер 8, но със сигурност ще е след няколко месеца.

Кметът на София каза и дали ще бъдат изпълнени препоръките за намаляване на отоплението на определени места.

"Вече заявихме нашето намерение и план в административните сгради да бъде намалена температурата през зимата и съответно да се намали използването на електричество", каза тя и посочи, че е възложила да се подготви конкретен план за това.

Все пак намаляването на температурата не следва да важи за училища, детски градини и болници.

"Трябва да направим всичко възможно да осигурим качествената среда, защото достатъчно децата страдаха в хода на пандемията и дистанционното обучение, което им се отрази чувствително и дългосрочно. Моето желание е да не се наложи там да намаляваме", заяви Фандъкова.

"Една от важните срещи беше отпреди няколко дни с министъра на енергетиката, който ме увери, че няма да има недостиг на количества газ за "Топлофикация – София“. Знаете, че предишното правителство заплаши, че ще спре газа за софиянци от 1 септември, така че се радвам, че този въпрос не стои на дневен ред в момента“, коментира още тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук