Огромно по мащабите си нерегламентирано сметище повече от година се разраства на пъпа на София и е на път да предизвика екокатастрофа.

За това алармират разгневени граждани във фейсбук групата „Красно село-инициативност и решения за бъдещето“.

От публикацията в социалната мрежа става ясно още, че от бунището по протежението на ул. „Костенец“ в столичния кв. „Лагера“, което е буквално под балконите на живущите, се разкрива ужасяваща гледка като от роман на Стивън Кинг - купчини с отпадъци, използвана тоалетна хартия и спринцовки, умрели животни, опаковки от презервативи, които дори снегът не може да скрие. А кварталът е потенциален развъдник на зарази.

Отговорност за поддържането на чистота в този участък, разбира се е на общината. Откакто обаче тя се ръководи от Росина Станиславова, въпросът не стои на дневен ред, тъй като демонстрираната от нея подкрепа за запазване на зелените площи явно е празен лозунг за публичните й изяви в медиите.

А сметището на ул. „Костенец“ е доказателство за безхаберието на сегашното ръководство на район „Красно село“, независимо, че кметството има свое общинско дружество, чиято основна задача е да поддържа чистотата в обществените пространства и осигурен бюджет за 2021г., който е в размер на 380 хил. лева.

Оказва се обаче, че похарчените пари за чистота в междублоковите пространства и градинките, не само са похарчени, но дори надхвърлят определената за целта сума с цели 94 хил. лева.

Така на дневен ред излиза въпросът за какво са отишли въпросните средства и защо изобщо е поискано увеличение на първоначално предвидената сума за почистване на района, след като подобна услуга тотално липсва.

Подобен на нашия въпрос задава и Цанко Донков, създател на фейсбук групата „Красно село-инициативност и решения за бъдещето“, от чиято публикация се разбира още, че за проблема е сезирано дори Министерството на околната среда и водите.

По информация на гражданите от района, за въпросното бунище са подавани множество сигнали. Освен това, на Росина Станиславова са връчени и две официални предписания да почисти боклуците и недопускане на повторно замърсяване, но досега такива действия от нейна страна не са предприети.

Те са със срок до 1 февруари 2022 г. След тази дата Регионалната инспекция по околната среда и водите трябва да извърши последващ контрол и ако отново няма предприети действия от страна на Община „Красно село“, ще бъдат наложени санкции.

Но само толкова…..
Междувременно съкварталците очакват от компетентните органи и съдебната власт да вземат мерки спрямо кметицата, защото въпросното нерегламентирано сметище е само част от множеството проблеми на района.

Припомняме Росина Станиславова стана публично известна миналата година след множество сигнали от граждани, протести и последвали проверки на КПКОНПИ.

В началото на тази година пък бе съобщено, че антикорупционната комисия установи данни за извършени закононарушения при изпълнението на строително-ремонтни дейности и доставка на материални активи, възлагани от район “Красно село”.

Съобщено бе и за незаконосъобразни действия на общинската администрация, изразяващи се в умишлено забавяне на издаване на административни актове, злоупотреби при отдаване под наем на общинско имущество и разходване на публични средства, извършване на фиктивни назначения на служители по оперативни програми и проекти с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица.

Станиславова е и с установен от КПКОНПИ конфликт на интереси - назначила е себе си за ръководител на проект, както и е сключила трудов договор с дъщеря си, докато е била начело на друг проект, финансиран с европейски средства. Кметицата обаче обжалва решенията на КПКОНПИ и все още се очаква произнасяне на съда.