Нова тарифна политика при таксуването на пътуванията на територията на София предстои да бъде въведена през 2022 г. Това съобщиха на брифинг зам.-председателят на Комисията по транспорта в СОС Зафир Зарков и председателят на СОС Георги Георгиев.

Допреди COVID бележехме постоянно ръст на продажбите на превозни документи, което говори за нарастванията на пътуванията с градски транспорт на територията на нашия град. Оттук насетне общинският съвет създаде орган, който да създаде нова тарифна политика. В него участват представители на всички политически сили, посочи Зафир Зарков, цитиран от tribune.bg.

Въвежда се така наречения „времеви билет“ за таксуване спрямо пропътуваното време. Предвиждат се два негови варианта. Единият дава възможност с един билет да се сменят различни превозни средства, стига това да е в рамките на 30 минути. Неговата цена ще бъде като на обикновения билет в момента или 1,60 лв.

„С новите предложения ние допълваме досегашната тарифна политика. На първо място ще имате възможността да се прекачвате в превозните средства неограничено в рамките на определен период от време. Това е картата 30+, с която в рамките на 30 минути бихте могли да използвате цялата система на градския транспорт, да се валидирате във всяко превозно средство в рамките на това време неограничено, а след това да продължите пътуването си в последното избрано до последната му дестинация“, обясни Зафиров.

„С този билет столичани могат да се возят 25 минути в един автобус, след което да се прекачат на друг транспорт, където ще трябва да валидират билета си. Ако го валидират в 29 минута на пътуването си, те спокойно ще могат да го довършат“, уточни Зарков.

„Билетът за време предвижда възможността не да се возите само 30 минути, а да се возите 30 минути, сменяйки неограничен брой превозни средства. На база направените анализи, ние видяхме какъв е интервалът на смяна на превозните средства, когато гражданите сменят повече от едно“, допълни председателят на СОС Георги Георгиев.

„Цената, която ще предложим за тази карта ще е 1,60 лв. На досегашния билет му се дава една нова възможност, която го прави още по-атрактивен. В последното превозно средство, в което сте се валидирали, можете да си довършите пътуването до последната спирка, без значение от времето“, каза още Зафиров.

„Това е много голямо предимство за гражданите, че вместо за 1,60 лв. в първия автобус, после още 1,60 лв. в трамвая, сега ще можем да се движим по-дълго време реално на цената на билетчето от 1,60 лв., която не се променя“, посочи Георгиев.

Вторият вариант за таксуване спрямо пропътуваното време ще бъде с едночасов билет на цена от 2,20 лв. Пътник ще може да смени повече от два вида транспорт в този часови диапазон, като отново при валидиране на билета в 59-тата минута, той ще може да довърши безпроблемно пътуването си.

Обсъжда се и въвеждането на нови варианти на талоните с билети за пакетни пътувания с отстъпка. Досега имаше талони с 10 билета. В бъдеще ще се въведат и талони с 20 билета. Ще има такива талони и с новите „времеви билети“. Пакет от 20 билета по 30 минути ще струва 30 лв., а пакет със същия брой билети за 60-минутни пътувания – 60 лв.  

Предвижда се дневната карта, която в момента струва 4 лева, да важи за период от 24 часа от момента на закупуването ѝ, вместо да е валидна само в рамките на деня.

Дневната карта вече ще струва 6 лв., когато ще важи 24 часа. По думите на Зафир Зарков нейната цена не е променяна през последните 10 години и вече е нужна корекция.

Прогнозно готвените промени в тарифите ще влязат в сила във втората половина на януари 2022 година, съобщи председателят на СОС Георги Георгиев.

„На първо време старият билет от 1,60 лв. ще важи паралелно с тези, които са за таксуване на база пропътувано време, но в бъдеще ще дойде момент, когато старият тип билет ще „бъде пенсиониран“, каза още Зарков.