Нарушенията с гореното на отпадъци са ежедневие. Столична община е осигурила средства за подмяна на отоплителните уреди на 20 000 семейства. Към момента са подадени само 6 000 молби за подмяна на отоплителните уреди.

Проверките за гореното се извършват от представители на Столична община и полицията. Имаме право да влизаме в незаконни постройки и общински жилища.

Това каза в сутрешния блок на bTV общинският съветник и председател на комисията по опазване на околната среда в Столична община Лорита Радева, която коментира темата за мръсния въздух в София.

"Въвеждаме различни мерки. Вчера беше внесено предложение за криминализиране на гореното на твърди отпадъци. Правим всичко възможно и призовавам за обединяване на усилията на всички, за да решим този проблем", заяви още Радева.

Заедно с нея гост беше и пулмологът д-р Александър Симидчиев. "Всички знаем за фините прахови частици, но при гореното на твърди отпадъци се отделят и летливи въглеводороди.

Така се получава един токсичен коктейл от много силни окислители, който влияе и на ДНК-то. Фини прахови частици има през цялата година, но този коктейл се получава при гореното на твърди отпадъци.

Когато мерките не дават резултати, трябва да взимаме сами мерки. В затворени помещения можем да ползваме пречистватели, но задължително трябва да се лицензирани. Когато сме навън, можем да носим маски, които също трябва да бъдат лицензирани.

Не трябва да превръщаме този проблем в паника. Този проблем не е само на общината или на определени социални групи. Това е проблем на всички", категоричен бе д-р Симидчиев.