Дъщерята на президента Румен Радев, Дарина, е част от класа на доц. Пенко Господинов в НАТФИЗ. Държавният глава е един от най-редовните зрители на студентските спектакли, като обичайно гледа от последния ред. Тя е студентка във втори курс и приема театъра като свое призвание.


По думите на Дарина, ако няма театър, то не знае какво ще има, защото за тях е много важно.


Тя с удоволствие се впуска в поредната задача. Този път всеки студент трябва да създаде свой откъс в "Театър По". Идеята за трудностите в ежедневието на възрастните хора идва спонтанно на Дарина и нейната състудентка Йоана.

"Модерният свят не се съобразява със старите хора и всичко трябва да вършат сами особено, когато нямат деца и внуци, които да им помагат. Те остават сами в този модерен свят и даже светофарите не са достатъчно дълги, за да могат да пресекат. И се чудят първо лекарства ли да си купят или да се нахранят за месеца", разсъждава дъщерята на президента път пред Bulgaria ON AIR.

Чрез комедията двете момичета показват драмата на редица пенсионери, а целта е да накарат хората да се замислят.


"Правим един сблъсък като се опитваме да покажем как старите хора живеят като на игра. Борят се за пенсии, за храна, дори за пешеходната пътека срещу колите се борят", допълни Йоана Димитрова.

Най-важно е отношението на младите актьори към работата, казва преподавателят им доц. Пенко Господинов.

Доц. Пенко Господинов заяви, че това е професия, която е много трудна и несигурна.

"Те трябва да имат много устойчив характер, да обичат това, което правят. Важно е да имат доверие в себе си и в хората, с които работят", подчерта той.


В понеделник студентите ще играят за последно "Гласовете на Чернобил". Постановката е създадена по книгата на Светлана Алексиевич "Чернобилска молитва". Дарина Радева споделя, че този тип персонажи са сред най-трудните за пресъздаване.

Според нея там са съчетани истински истории на хора, които са преживели "Чернобил", и то е много по-различно от "Театър По". "Там е тежка драма и трябва да си подготвен. Всъщност никой, който идва, не е подготвен психически, не знае какво ще гледа. И след това, когато излезнат от залата, хората са замислени какво се е случвало в света", допълни тя.

Постановката "Гласовете на Чернобил" дава възможност на зрителите да усетят трагедията в атомната централа преди 36 години чрез искрените истории на хората от Чернобил.