Миналата година Володимир Зеленски беше посрещнат с отворени обятия от церемонии по награждаване, филмови фестивали и дори от Нюйоркската фондова борса. Но когато стана въпрос за излъчване в най-желаното предаване – „Оскарите” - украинският лидер се сблъска с изключително хладно отношение.

За втора поредна година Академията отказва да приеме Зеленски, който се надяваше да продължи участието си от Берлинския филмов фестивал (дистанционно) миналия месец с виртуално участие в неделното предаване на "Оскарите” по ABC.

Източници твърдят, че силният агент на WME Майк Симпсън е отправил молба към Академията да включи комедийния актьор, превърнал се в политик, но искането е било отхвърлено, съобщи „Variety”. Академията отказва коментар.

Преговорите на Зеленски с "Оскарите” идват в момент, когато социологическите проучвания показват, че подкрепата на американците за оказване на помощ на Украйна е отслабнала.

След руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Зеленски се появи дистанционно на филмовите фестивали в Кан и Венеция, както и на наградите "Грами". 

На наградите "Златен глобус" през януари Шон Пен представи Зеленски, който повтори посланието си от последните повече от 12 месеца, че Украйна ще спечели войната срещу Русия, и аплодира "свободните хора от свободния свят - тези, които се обединиха около подкрепата на свободния украински народ". 

Но не всички са съгласни Зеленски да получи още ефирно време. Миналата година продуцентът на "Оскарите" Уил Пакър не допусна появата на Зеленски.

Източници твърдят, че Пакър е изразил опасения, че Холивуд обсипва Украйна с внимание, само защото засегнатите от конфликта са бели.

За разлика от тях, Холивуд е пренебрегнал войните по света, които засягат цветнокожите, твърди той. Пакър не е отговорил на молбата за коментар.

Не е ясно какви са мотивите за тазгодишния отказ на "Оскарите”, но Академията традиционно предпочита да се фокусира върху приноса на филмовата общност и да избягва всякакви политически теми.

Междувременно Академията не е единствената група, която отказва на Зеленски. През септември екипът на Зеленски се обърна към филмовия фестивал в Торонто за участие на лидера по видеовръзка, но получи отказ.

Говорител на TIFF заяви тогава, че фестивалът "не коментира дискусии с високопоставени лица, правителствени служители или чужди посолства".

Говорителят добави, че фестивалът "е солидарен с украинците както тук, така и в чужбина, и се гордее, че ще покаже дълбочината и творчеството на украинските режисьори на тазгодишния фестивал".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук