Актьорът Робин Уилямс, който почина през август 2014 г., щеше да празнува 70-ия си рожден ден на 21 юли.

По този повод синът му Зак откровено говори за въздействието на погрешната диагноза на баща си и за травмата, с която се сблъскал след смъртта му.

Зак, който сега е защитник на психичното здраве, се появи в „The Genius Life“ в сряда, за да говори за разочарованията на баща си, но също и за личните си разочарования след смъртта на баща му.

„Това, което видях, беше разочарование“, каза Зак за погрешната диагноза, дадена на баща му - болестта на Паркинсон.

„Това, през което премина, не съвпада напълно с това, което преживяват много пациенти с болестта на Паркинсон. Така че мисля, че му беше трудно", казва Зак.

„Той имаше проблеми с концентрацията и това го разочарова, имаше проблеми с това как се чувстваше, имаше неврологични перспективи. Беше много неприятно", казва Зак, който вярва, че лекарствата поради грешна диагноза са нанесли повече вреда на баща му, отколкото са му помогнали."Тези лекарства не са шега и са много тежки за ума и тялото", казва Зак.

Зак твърди, че не можел да помогне на баща си и заради това бил разочарован. Както той обяснява, в тази ситуация, пациентите се чувстват изолирани, дори когато са заобиколени от семейство и близки.

Две години преди смъртта му симптомите на Уилямс се увеличават.

„Беше ... Не искам да кажа, че беше кратък период. Чувствах, че е много по-дълъг, отколкото беше, защото този период на интензивно търсене и разочарование не е никак лесен“, казва Зак, за да разбере по-късно, че самоубийството на баща му е повлияло на здравето му.„Пиех много, за да мога да преодолея психическите проблеми, това създаде проблеми. Лично аз имах здравословни проблеми и изпитвах психоза. Когато отидох на психиатър, бях диагностициран с посттравматично стресово разстройство“, казва Зак и добавя, че лекувал травмата си с алкохол.
Поради личните си трудности с депресията, Зак се измъкнал, като работи за насърчаване на значението на психичното здраве.

„Просто ми беше писнало да опитвам вредни лекарства“, добави Зак, който намерил спасение в груповата терапия и 12-стъпковата рехабилитационна програма.

Превод: БЛИЦ