Артист от класа, чиито песни са сандутрак на значимите моменти от живота на две поколения фенове на Балканите – това е Цеца Величкович. Жената, към екранизирането на чиято биография имаха апетит няколко студия в Холивуд, ще бъде сред специалните гости на концерта по случай 25-годишнината на радио „Веселина“. Мястото на срещата е „Арена Армеец“, датата е 22 февруари, а на сцената ще видим още Берковската духова музика, оркестър „Орфей“, Цветелина Янева, Галена, Азис и Пеги Зина. Билети се продават в мрежата на eventim.bg и ticketportal.bg на цена от 25 до 80 лв. В интервю за в."Монитор" Цеца разкри повече подробности около поредното й знаково участие у нас.
 

- Цеца, атмосферата на концертите ви в София всеки път прилича на нещо средно между Нова година за 15 000 души и срещата им със скъп приятел, който не са виждали от години. Как си обяснявате тази любов между вас и България и с какво ви зарежда тя?

- Срещите с българската публика винаги са означавали много за мен. Винаги съм казвала, че има много голяма и силна връзка между нас… И това е така, защото хората в България обичат да показват емоциите си и ценят песента, както и музиката, която правя, а също и текстовете. Признанието, което получавам от публиката тук всеки път, когато се изправя пред нея, е нещо, което трудно мога да опиша – очарована съм, благодарна, зарежда ме с неописуема енергия. С вас имаме еднаква емоционалност, един заряд, еднакъв манталитет и дори храната ни е сходна. Ние сме весели хора.

- Ще бъдете специален гост на концерта по случай рождения ден на радио "Веселина". С какъв екип пристигате и какво да очакваме като сценично шоу и подбор на песни?

- Със сигурност ще зарадвам публиката с всички мои големи хитове – както от по-старите ми песни, така и от последния ми албум Autogram. Работя в екип с едни от най-добрите сръбски музиканти, невероятни професионалисти, бих казала, и мога смело да твърдя, че ще бъдем в най-добрата си форма за концерта. Ще бъдем 9 души на сцената.

- Имате ли специален ритуал за концентрация, преди да излезете на сцената? Има изпълнители, които медитират, правят йога за издръжливост, или просто остават сами за час в пълно мълчание. Как е при вас?

- Не, специален ритуал нямам. Но честно да ви призная все още преди всеки концерт - а са минали толкова много, вече им изпуснах броя, усещам все същите пеперуди в корема. Вълнувам се изключително много и същевременно съм и доста нервна. Но това е само докато изляза и стъпя на сцената, след това публиката е моят фокус.

- Кой е най-милият жест, който фен е правил някога към вас - като добра дума, комплимент, пропътувани хиляди километри, за да ви види? В България редовно ви затрупваме с цветя, шоколад и плюшени играчки.

О, много са! Но знаете ли какво, за мен всеки жест от мой почитател е важен и скъп. И картини с моя лик са ми подарявали, сувенири, картички, цветя… Дори много скъпи за мен неща и спомени. Спомням си например в България на един от концертите ми подариха първата ми плоча, която самата аз отдавна не притежавам и я нямам. Много бях изненадана и трогната! И това, разбира се, съвсем не е единичен случай – примерите са много.

- Как се променя страната ни през вашия поглед - от записите на първата ви плоча тук до днес? По-европейска ли ви изглежда като удобства, инфраструктура, ниво на организиране на концерти?

- Имам страхотно мнение за страната ви и всеки път се наслаждавам на гостоприемството, с което ме посрещате! Да ви призная, нямам конкретни спомени от миналото за България, но това, което никога няма да забравя, е именно гостоприемството и емоционалната публика. България е част от Европейския съюз и когато сравня сръбския народ с другите от ЕС, вие сте най-близки до Сърбия от останалите държави.

- Имате изключително силна връзка с децата си Велко и Анастасия, която е наследила и вашия талант в музиката. С какво се занимават те в момента, в каква професия виждат бъдещето си?

- Да, така е, връзката ни е много силна, което не е случайно – аз съм и майка, и баща за тях. За мен беше важно те да станат добри хора и смятам, че добре съм се справила с тази роля. Винаги съм ги подкрепяла и ще продължавам да ги подкрепям, какъвто и път да изберат. Ще се радвам, ако Анастасия избере пеенето, но тя има сериозен интерес и към модата. Важното е да са щастливи в това, което правят, пък времето ще покаже.

- Trepni е един от последните ви колосални хитове тук. Бихте ли разказали историята около създаването й? Носи ли за вас това парче поне четвърт от сантимента, който носи класики като Pile, например?

- Изключително съм щастлива за това, че толкова добре се приеха от публиката новите ми песни и за кратко време станаха популярни. Да, отзвукът от публиката за албума Autogram наистина надмина всичките ми очаквания. Много красиви песни се получиха – и Nevinost, и Autogram, и Andjeo drugog reda, които са ми любими, но и Trepni, разбира се, която знам, че е голям хит в България. Колкото до Pile – тази песен винаги ще остане най-близко до сърцето ми!

 

Визитка:

  • Родена е на 14 юни 1973 г. в семейството на Слободан и Мира Величкович, чиновник и учителка от село Житораджа

  • Цеца е галеното наименование за всички Светлани в Сърбия

  • Започва да пее на 5, печели първия си хонорар на 10 и го инвестира в обилен обяд семейството си

  • Между записите на първата си плоча в София Цеца оправдава надеждата на родителите си да не прецака образованието си за сметка на музиката и се дипломира като спец по свиневъдство от местния селскостопански техникум

  • Пет години преди да бъде застрелян в центъра на Белград командирът на групировката „Тигрите” Желко Ражнатович-Аркан я взема за жена

  • През 1996 г. се ражда синът им Велко, а през 1998 г. дъщеря им Анастасия. И двамата завършват британски училища

  • През 2003 г. Цеца е арестувана за укриване на членове на престъпния Земунски клан, отговорен за убийството на сръбския министър-председател Зоран Джинджич

  • Прекарва 121 дни в ареста, но след това е освободена, без да е доказана вината й

  • На 27 юли 2006 г. в Македония получава титлата „най-голяма звезда на Балканите за всички времена”