Американка осъди бившия си партньор да й плати обезщетение от 6,75 милиона долара за заразяване с генитален херпес. За решението на съда в окръг Ривърсайд пред журналисти съобщи адвокатът на пострадалата Шон Мърфи.
Мърфи каза, че неговата 56-годишна клиентка се заразила с предаваното по полов път заболяване от 77-годишния си партньор. В хода на съдебното дело било доказано, че мъжът е знаел за своето заболяване от поне 25 години, но не предупредил потърпевшата за това и не предприемал никакви мерки, за да я защити от инфекцията и по-специално не е използвал презерватив.
Съгласно решението на съда ответникът трябва да изплати на пострадалата 4 милиона долара обезщетение за моралните щети, както и 2,75 милиона долара за т. нар. “наказателно” компенсиране на щетите /допълнително плащане в полза на пострадалите, което се определя от съда с цел предотвратяване на подобни действия от страна на други лица/.
ЛентаРу припомня, че веднъж влязъл в организма, вирусът на херпеса не го напуска, предизвиквайки периодични изостряния на инфекцията. Те са с различна честота – от един път месечно до един път на няколко години. /БЛИЦ