Американски съдия се произнесе срещу регламент, приет от администрацията на Джо Байдън, целящ да засили програма, предлагаща облекчени условия при предоставянето на разрешителни за работа на мигранти, доведени в страната незаконно като деца. Тази програма е известна като "Мечтатели", предават световните агенции.

Американският съдия се произнесе срещу програмата, въпреки опита на администрацията на президента Джо Байдън да засили позициите на инициативата с нова наредба.

Решението на Тексаския съдия от американския окръжен съд Андрю Ханън нанася нов удар срещу програмата, наречена "Отложено действие за пристигащи в детска възраст (DACA)", и нейните 579 000 бенефициенти, както и по отношение на други потенциални мигранти, които вероятно са се надявали да бъдат одобрени.

Съдия Ханън, назначен от републиканците, установи, че регламентът, издаден миналата година от администрацията на Байдън, не отстранява правните недостатъци, заради които той обяви DACA за незаконна през 2021 година.

В същото време Министерството по вътрешната сигурност на САЩ продължи да работи по DACA преди решението на Ханън от 2021 година.

Много възползващи се от програмата DACA говорят английски и имат работа, дом и семейство в Съединените щати.

Основните критики на Ханън са, че програмата не задължава миграционните власти на САЩ да предприемат депортационни или наказателни действия срещу възползващите се от DACA, когато за това съществуват обосновани причини.

Байдън, който се кандидатира за преизбиране през 2024 г., определи като свой приоритет програмата DACA, която беше създадена през 2012 г. при бившия президент Барак Обама, на когото Байдън беше вицепрезидент.

Администрацията на щата Тексас и на осем други щата твърдят обаче, че програмата нарушава федералния регулаторен закон и ги натоварва с допълнителни разходи, свързани с образованието, здравеопазването и правоприлагането.

През октомври 2022 г. пети окръжен апелативен съд на САЩ потвърди решението на Ханън срещу DACA, но върна делото за преразглеждане.

Около 81 процента от ползващите се от DACA са от Мексико, следвани от тези от Ел Салвадор, Гватемала и Хондурас. Около 164 000 от тях живеят в Калифорния, а в Тексас - 95 000 души.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук