Американски учени от института "Скрипс" създадоха разновидност на антибиотика ванкомицин, която е способна да се пребори със супербактерии – организми, които не се поддават на традиционните методи на лечение, съобщи Лента, цитирана от bTV. Изследването е публикувано в сп. "Пръсийдингс ъв дъ нешънъл академи ъв сайънсис".

Специалистите получиха трета модификация на ванкомицина, която променя пропускливостта на бактериалната клетъчна стена.

Преди това са били разработени още две модификации на антибиотика, всяка от които има своя стратегия за борба с бактериална инфекция. Според учените това ще позволи да се избегне развитието на резистентност към антибиотика при микроорганизмите.

Лекарството, създадено на основата на третата модификация на ванкомицина, е повече от хиляда пъти по-ефективно от предишните версии.

При лечението с него е необходимо значително по-малко количество, следователно е възможно да възникнат по-малко усложнения.

Специалистите работят по технология за синтезиране на новия антибиотик в промишлени количества. В лабораторни условия за направата му е нужно много време и процесът минава през 30 междинни процедури и химически реакции.