Американската търговска камара призова правителството и по-специално президента на САЩ Джо Байдън да разреши завръщането на европейските пътници в най-кратки срокове, информира „Франс прес“, цитиран от БТА.

Европейският съюз уточнява, че двустранните инвестиции възлизат на цели 42% от световния БВП и световната търговия със стоки и услуги. В същото време инвестициите от Стария континент са се сринали с близо една трета миналата година.

Страните от ЕС решиха да отворят отново границите си за американците, при условие че са ваксинирани срещу COVID-19 или представят отрицателен тест, Съединените щати оставят своите граници затворени, което предизвиква раздразнението на бизнеса.

Възобновяването на трансатлантическите пътувания при сигурни условия е от ключово значение за икономическото възстановяване на САЩ, изтъкна вицепрезидентът по европейските въпроси на камарата Марджъри Корлинс.

Пътници от Шенгенското пространство, Великобритания и Ирландия не могат да влизат в САЩ от март 2020 година.

Забрана за пътуванията има, от различни дати, и за РЮА, Бразилия, Китай, Индия и Иран.

Посланикът на ЕС в САЩ Ставрос Ламбринидис заяви, че Брюксел оказва натиск, за да има реципрочност, също изтъквайки икономическите аспекти.

Европа е продължила да представлява над 60% от преките чуждестранни инвестиции в САЩ през първите три тримесечия на 2020 година.

На годишна основа обаче инвестициите са намалели до 81 милиарда долара през 2020 година спрямо 120 милиарда през 2019 година, което представлява спад от 32,5 на сто.

"Това е въпрос на седмици, а не на месеци", увери вчера по време на посещението си във Франция американският държавен секретар Антъни Блинкън. Той изрази надежда, че европейските скоро отново ще могат да пътуват до САЩ. Веднага след това обаче той изтъкна наличието на появилия се в Индия вариант „Делта“ на коронавируса, който циркулира активно в западните страни.