България е посочена от международната правозащитна организация "Амнести Интърнешънъл" сред страните, доставящи оръжие на групировки в Ирак, предаде БНР. България и още най-малко 15 страни въоръжават проправителствените иракски паравоенни формирования, обвинени в извършването на множество военни престъпления и в нарушаване на правата на човека, се казва в доклад на "Амнести".
От разпространената информация остава неясно кои групи има предвид базираната в Лондон организация и какви са конкретните й упреци към тях. (Военно формирование са и кюрдските сили пешмерга, които са надежден съюзник на Багдад, включително в боевете за отвоюване на Мосул от "Ислямска държава".)

Изследователският екип на "Амнести Интернешънъл" е анализирал снимков и видео материал от юни 2014 г. до сега, на който са били заснети оръжията, използвани от въоръжените групировки в Ирак.

Цялата военна техника е била доставяна от държавните институции в Ирак или след одобрението на властите, пояснява организацията.

България е спомената в доклада като една от страните, които произвеждат оръжието, доставяно в Ирак. Обаче като основни доставчици на оръжие за иракските милиции, са посочени, Иран, САЩ Русия.