В близост до езерото Роопкунд има огромен брой скелети. Сред тях експертите откриха група, починала преди няколко века. Резултатите от анализа ги озадачиха, защото не разбираха как жител на Източното Средиземноморие може да стигне до Хималаите.

На надморска височина от почти 5 км в Хималаите се намира малкото езеро Роопкунд. То е известно не със своята красота, а с многобройните скелети, които са осеяна по цялото крайбрежие. За първи път костите са открити тук в средата на миналия век. Те са на поне 300 пътници. Но след новия анализ у експертите имаше много повече въпроси, отколкото отговори.

Проучването установи, че най-малко 14 души от Източното Средиземноморие са загинали на езерото. Освен това те са значително по-млади от всички други скелети, които датират от около 13 век. Тази група умира край езерото през 1800г.

Повечето експерти стигнаха до заключението, че костите може да са принадлежали на потомци на онези хора, които някога са живели в Източното Средиземноморие. Това обяснява генетичното сходство със съвременните жители на тези територии.

Превод:БЛИЦ