Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че разбира, че турският президент Реджеп Ердоган е очаквал повече помощ от Европа, за да се справи с бежанската криза, но добави, че той не би трябвало да използва бежанците, за да изрази недоволството си, предаде Ройтерс.

Над 10 000 мигранти, повечето от Сирия, други от Близкия изток и Афганистан, достигнаха сухопътните граници на Турция с членките на ЕС Гърция и България, след като Анкара заяви миналия четвъртък, че ще спре да ги задържа на своя територия, посочва Ройтерс.

,,Аз разбирам, че Турция е изправена пред много голямо предизвикателство във връзка с Идлиб. И все пак, според мен е неприемливо президентът Ердоган и неговото правителство да изразяват недоволството си не в диалог с нас като Европейски съюз, а по-скоро на гърба на бежанците. За мен това не е пътят, по който трябва да се върви", каза Меркел пред журналисти.

Тя добави, че Европейският съюз и Турция трябва да подновят разговорите по споразумението за бежанците, предава БТА. 

 Междувременно комисарят по правата на човека в Съвета на Европа Дуня Миятович заяви, че са необходими спешни действия в помощ на хората, попаднали в капан на границата между Гърция и Турция, и че трябва да бъде осигурен достъп до убежище за нуждаещите се, предаде ДПА.

Дуня Миятович изрази тревога от затварянето на гръцката граница и от действията на Турция, които "са насърчили хората да се придвижат към границата" и да попаднат в тази ситуация. Комисарката изрази тревога от информациите, че бедстващи хора в Егейско море не са били спасени, а други са били върнати обратно или застрашени.

,,Засилването на граничния контрол не може да бъде единственият отговор", предупреди Миятович и допълни, че от години Турция е страната, която е приела най-големия брой бежанци в света, а усилията да се сподели тази отговорност с нея "са били като цяло недостатъчни".