Турският министър на отбраната Хулуси Акар в интервю за вестник "Хюриет" заяви, че Турция няма непременно да използва постоянно комплексите С-400, закупени от Русия. Тя е съгласно да приложи същия сценарий като Гърция, при която С-300 са на въоръжение в Крит, но не се използват.

Фактът, че Турция ще закупи руски системи С-400, не означава, че те винаги ще бъдат използвани, увери турският министър на отбраната Хулуси Акар в интервю за вестник "Хюриет". Според него тези системи ще бъдат приведени в работно състояние само в случай на заплаха и това решение ще бъде взето от турското правителство.

Въпросът за тези системи се превърна в един от препъни камъните в отношенията между Турция и САЩ. Администрацията на Тръмп наложи санкции срещу Турция за закупуването на С-400, а Джо Байдън заплаши с нови наказателни мерки.

В същото време турският министър припомни, че Гърция например също има руски С-300 на Крит, закупени в края на 90-те години. Но Гърция не ги използва и ги е тествала само веднъж. Турция е готова да запази своите системи в същото състояние.

В същото време, според министъра, въпросът не се ограничава до гръцкия комплекс С-300. „Много от бившите страни от Варшавския договор в Европа, присъединили се към НАТО, все още имат военни системи от съветската ера. Тези оръжия си остават в НАТО. "

Както Анкара уверява, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде зелена светлина на преговорите между Турция и САЩ по този въпрос под егидата на алианса, но самият Вашингтон се противопостави. Както отбелязва министърът, те виждат в това главно търговски мотив: ако Турция купи С-400 от Русия, тогава и други страни ще поискат да го купят, а това не е изгодно за Щатите.

Това обаче не е единственият проблем, който възпрепятства развитието на отношенията между САЩ и Турция. Анкара упреква Вашингтон за сътрудничество със Силите за народна отбрана в Сирия, които в Турция се считат за част от партията на Кюрдския демократичен съюз.

САЩ казват, че заедно с тях се борят срещу ИДИЛ. Но Хулуси Акар припомни, че Турция е казвала на Щатите "стотици пъти", че е готова да си сътрудничи с тях, за да донесе мир и комфорт в Сирия, пише Hürriyet.