На Курилските острови бойно дежурство поеха зенитно-ракетните системи С-300В4: сега територията е под надеждна защита.

Малко вероятно е появата на системата за ПВО да е свързана с претенциите на Япония към Курилските острови, но допълнителната ужасяваща техника никога не може да навреди. Потенциалният враг ще си помисли, преди да тръгне срещу руските комплекси, с които е доста трудно да се бори.

Ракетната система за противовъздушна отбрана е докарана в Итуруп - тук вече се обслужва Тор-M2. Пристигна, така да се каже, „тежката артилерия“ на ПВО, която измина почти осем хиляди километра. Отначало С-300В4 се транспортира с железопътен транспорт, след което се прехвърля на кораб. Комплексите преминават учения край Оренбург, а стрелбата и унищожаването на цели се провеждат на полигона “Капустин Яр”.

Въпреки голямото си тегло, е доста лесно да управлявате ремаркето дори и в най-трудните условия: на вулканични масиви или пясък. Една ракетна система за ПВО покрива почти два пъти Итуруп, чиято дължина е 200 км, което означава, че е под надежден купол.

Различните боеприпаси на С-300В4 могат да унищожат както крилати ракети, така и балистични. Потенциалният враг просто няма шанс за атака - системата за разпознаване на комплекса реагира моментално.