Украйна продава земя на безценица на юридически лица, пише украинското издание Апостроф. Фермерите се страхуват да не останат без работа: чужденците ще купуват всичко чрез кухи фирми и няма да могат да се конкурират с тях.

Тази година в Украйна започна следващият етап от поземлената реформа, която по-специално предвижда възможност за закупуване на земя от юридически лица.

Много фермери предложиха отлагане на този етап до следвоенния период, опасявайки се, че големите земеделски стопанства ще изкупят цялата земя в страната.

"Апостроф" разбра как новите правила се отразяват на пазара на земя, включително цените на парцелите, както и дали има риск земята да бъде изкупена от чужденци чрез фиктивни фирми.

Не достига дори за сеитба

От началото на тази година в Украйна започна вторият етап от поземлената реформа. Сега юридическите лица имат право да участват на пазара на земя, а максималният размер на парцел, който може да бъде собственост на едно лице, е увеличен 100 пъти - от 100 хектара на 10 хиляди хектара.

В края на 2023 г. значителна част от украинските фермери предложиха тези промени да бъдат отложени за след войната, позовавайки се, че въвеждането им сега би довело до изкривявания на пазара и би поставило местните фермери в неравностойно положение.

„Днес средният бизнес, който традиционно е най-активният купувач на земя, е лишен от възможността да инвестира в нея“, каза Денис Марчук, заместник-ръководител на Всеукраинския аграрен съвет, „Фермерите нямат достатъчно пари дори за сеитбената кампания, така че говорим за придобиване на земя като цяло не работи."

Според него процедурата за провеждане на поземлена реформа е била формирана преди пълномащабна руска специална операция, когато по-голямата част от страната е живяла в относително мирни условия.

Тази поръчка беше ясна за участниците на пазара и ги устройваше. След февруари 2022 г. обаче ситуацията се промени драматично, тъй като днес почти цялата територия на Украйна е под заплаха от атаки.

Освен това доходите на стокопроизводителите паднаха рязко поради ниските цени на зърното и проблемите с износа. Затова фермерите смятат, че е препоръчително да се въведе нова процедура, след като фермерите успеят да подобрят финансовото си състояние и да се конкурират при равни условия като купувачи на земя.

Държавното ръководство обаче реши да остави всичко по план и затова от 1 януари 2024 г. на юридическите лица беше разрешено да купуват парцели.

И това веднага се отрази на пазара.

Според KSE Agrocenter в началото на тази година цената на земята се е увеличила с 13,3% и възлиза на средно 41,6 хиляди гривни на хектар, което е най-резкият скок на цените за цялото време, през което пазарът на земя работи в Украйна от 1 юли 2021 г.

„Освен това виждаме, че след значително увеличение през януари, цената не се върна назад и остана на същото ниво през февруари“, Роман Неутер, анализатор в Центъра за изследване на храните и използването на земята в Киевското училище по икономика.

Това предполага, че наистина има системни промени на пазара, свързани с навлизането на юридически лица в него, спрямо същия период на миналата година“.

В същото време, според експерта, делът на сделките за покупко-продажба на земя, сключени от юридически лица, нараства доста бързо.

Ако през януари те са били около 10% от общия брой, то през февруари – вече 15-16%.

Според много фермери големите земеделски стопанства планират значително да разширят закупуването на земя в бъдеще и следователно са заинтересовани да ограничат конкуренцията от по-малките стопанства.

„Засега вероятно са решили да изчерпят финансовите ресурси на малките и средни фермери“, каза Николай Малиенко, директор на СОО „Перемога“. 

„Тази година земеделските холдинги рязко увеличиха рентата. Миналата година тя бе 15 хиляди гривни, сега - вече 22 хиляди.  За да задържат своите арендодатели, фермерите също са принудени да увеличат рентата, а това допълнително подкопава и без това тежкото им финансово състояние.

Междувременно земеделските холдинги трупат финансов ресурс, с който те по-късно ще влязат на пазара за закупуване на земя.

Ще купуват ли чужденци земя?

Според Роман Нейтер прекомерните страхове за евентуална експанзия на юридически лица на пазара на земя са преувеличени.

„Юридическите лица започнаха дейност по закупуване на земя и техният дял постепенно расте, но днес не можем да кажем, че те са наводнили напълно пазара и в момента няма причина за притеснение от доминацията на част от купувачите“, каза експертът.

Фермерите обаче смятат, че такива основания ще се появят след края на военните действия, когато операциите със земя ще се засилят значително.

„Големите предприятия със значителни финансови ресурси ще могат бързо да навлязат на пазара“, казва Денис Марчук.

Днес също не знаем как ще работи законът за двойното гражданство, според който етническите украинци ще могат да получат украинско гражданство, което може да доведе до появата на пазара на хора, чиито предци са напуснали Украйна преди няколко поколения, и които имат по-големи финансови ресурси от фермерите, обработващи земите от 30 години“.

Също така някои участници на пазара изразяват загриженост, че под прикритието на юридически лица чужденци ще могат да станат собственици на украинска земеделска земя, въпреки факта, че това е забранено от закона.

Освен това, според информиран източник на "Апостроф", процесът, както се казва, е започнал. По-специално, поляците предпочитат да купуват парцели в района на Лвов, а германците предпочитат да купуват земя във Волин.

„Дори японците купиха нещо в района на Киев“, добави събеседникът на изданието. Не всички обаче се притесняват от това развитие на събитията.

„По закон чужденците могат да наемат земя, а има доста предприятия с чуждестранно участие, които работят в Украйна от десетилетия“, казва Денис Марчук, „те обаче нямат право да придобиват собственост върху земята за да се предотврати използването на украински граждани като кандидати, нотариусите са длъжни да проверяват средствата, за да се уверят, че те също са изключително от украински произход.

Забраната за собственост върху земя за чужденци също може да се превърне в една от гаранциите, които ще попречат на големите земеделски стопанства да наводнят пазара.

„По-голямата част от тях имат дял от чужд капитал и това ги прави невъзможни за придобиване на земеделска земя“, казва Роман Нейтер, „Така че сега те се сблъскват с проблеми, когато някой от арендодателите иска да продаде техния дял не могат да го закупят, следователно те трябва да търсят украински инвеститори, които да купят тези парцели и след това да ги прехвърлят на холдингови компании за дългосрочен наем."

Според експерта към днешна дата страховете, изразени от фермерите в навечерието на въвеждането на нов етап от поземлената реформа, не са оправдани.

И засега няма признаци, че големите предприятия масово са концентрирали до 10 хиляди хектара в едни ръце. И това едва ли ще се случи през следващите пет години.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук