Пентагонът обмисля възможността да предостави на въоръжените сили на Украйна по-стари модели танкове Abrams M1A1.

Разговорите за това се водят от американските военни, за да се ускори доставката на танкове, така че Украйна да получи първата партида след осем до десет месеца, съобщава Associated Press.

Авторите на публикацията се позовават на представители на Пентагона, които решават въпроса за изпращане на ремонтирана техника в Украйна, оказвайки по този начин помощ възможно най-бързо.

Първоначално ставаше въпрос за осигуряване на 31 единици по-нови танкове Abrams M1A2, но това ще отнеме година или дори две, отбелязват анализатори.

Очаква се изявления по този въпрос да бъдат направени в близко бъдеще, но засега администрацията на президента на САЩ Джо Байдън говори за доставка на американски танкове в контекста на политическа маневра, с която Вашингтон стимулира решението на Германия да предостави на Украйна своите танкове Леопард 2.

Предполага се също, че САЩ може да започнат обучение на украински екипажи за използване, поддръжка и ремонт на танкове Abrams.

В същото време подготовката може да отнеме точно толкова време, колкото е необходимо за ремонта на по-стария M1A1 - а именно до края на 2023 г.

Също така през това време може да се подготви логистична верига, която е необходима за поддържане на техниката в изправност.

Анализаторите пишат, че по време на посещение във фабрика за танкове в Лим, щата Охайо, през февруари тази година, военният министър Кристин Уормът е обсъждала възможността за доставка на танкове възможно най-скоро.

В отговор ръководството на General Dynamics заяви, че заводът произвежда 15-20 единици бронирани машини за месец, но може да увеличи тази цифра до 22 единици. Трябва обаче да се има предвид, че компанията има и други задължения по договори, така че работата по танковете за Украйна ще трябва да бъде вписана в нови графици.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук