Киев подготвя офанзива, чието основно направление ще бъдат Луганск и Запорожие, като целта е да се прекъснат сухопътните комуникации на руските войски с Крим, информира германският вестник Bild, позовавайки се на неназован служител на НАТО.

Според източника на вестника "Русия вече знае, че основната украинска офанзива ще се проведе в "Луганска и Запорожка област". Служителят на алианса заяви, че украинските въоръжени сили ще се опитат да "унищожат сухопътния мост към Крим".

Официалният представител е уверен, че Киев ще използва западни оръжия още през май. Страните от алианса вече са доставили около 500 танка и бронетранспортьора, уточниха германските журналисти.

Американският вестник "Политико" също писа, че украинските въоръжени сили ще започнат настъпление до май.

По-рано офицерът от украинската армия Валерий Прозапас заяви, че украинската армия не може да проведе сериозни настъпателни операции в Донбас поради липса на сили и средства. Според него ситуацията е достигнала до оперативна безизходица.

На свой ред украинският вицепремиер по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Оля Стефанишин заяви, че Киев очаква оръжия от Запада, за да не отиде "на руските позиции с празни ръце". 

Германският "Билд" пише още, че според водещи анализатори на НАТО, Украйна и Русия са изправени пред "критични шест месеца". 

От своя страна, зам.-секретарят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев предупреди, че евентуално нападение срещу Крим би означавало ескалация на конфликта и призова украинските власти да разберат, че подобни опити ще срещнат "неизбежен ответен удар" с използване на всякакъв вид оръжие.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук