Звездата, наречена Немезида, обикаля на голямо разстояние от нас, но влиянието й ще бъде забележимо на всеки 26 милиона години, когато на Земята се случват масови измирания.

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли и Астрофизичната обсерватория Харвард-Смитсониан са стигнали до заключението, че всички звезди, подобни на Слънцето, вероятно са родени с партньор. Въпреки факта, че това все още е непотвърдена теория, има косвени доказателства, че нашето Слънце е имало и все още има близнак.

Изследователите са разработили математически модел, който показва, че подреждането на звездите в съзвездието Персей може да се обясни само с факта, че всички те са родени с партньор.

Кръстена на гръцката богиня на отмъщението, звездата Немезида може и да е спътник на Слънцето, но именно поради малкия си размер (около 50 пъти по-малка от нашата звезда) и ниската яркост, тя е трудна за намиране, което я прави още повече неуловима.

Привържениците на тази хипотеза твърдят, че на всеки 26 милиона години Земята ще страда от катастрофално измиране, както се е случило с динозаврите преди около 65 милиона години.

На всеки 26 милиона години орбитата на Немезида минава през облаците Оорт, където има чудовищна маса от комети и други космически отпадъци. Звездата носи със себе си част от това "богатство" и го насочва към Земята, където смъртоносен дъжд от комети и астероиди продължава няколко десетилетия.

Учените смятат, че Немезида ще провокира масови измирания на Земята до около 12 пъти, включително смъртта на динозаврите.

За съжаление, с напреднала технология и мощни телескопи, Немезида все още не е открита. Този слаб обект не се проследява лесно сред милиони други небесни тела.

Някои изследователи смятат, че е възможно да се опитаме да открием мистериозната звезда в инфрачервения спектър, ако, разбира се, тя наистина съществува.

Според тази теория Немезида може да се върти в орбита от 1,5 светлинни години, докато е в гравитационен контакт със Слънцето.

Превод: БЛИЦ