Това беше нещо, което рядко се вижда. Барак Обама, президентският кандидат на американските демократи, закупи половин час най-гледано време на седем телевизионни канала, за да прави предизборна агитация.
Обама е събрал от дарения огромната сума от 600 милиона долара, така че може да си позволи да изхарчи 3 милиона за телевизионната си изява.
Вятър огъва житата, деца се люлеят безгрижно, отзад каканиже тиха музика - американските телевизионни зрители получиха истинска порция Холивуд.
Барак Обама - в президентска стойка обясни още веднъж политическите си цели: достъпно медицинско осигуряване, данъчни съкращения за всички, които печелят под 200 000 долара на година, по-добро образование и нова външна политика. Той припомни и иракската война, която почти изчезна от обществената дискусия: "Днес ние харчим в Ирак повече пари, отколкото в началото на войната. Колко училища, колко болници можехме да построим с тези пари, колко младежи можеха да получат стипендии за университета. Крайно време е поне част от тези пари да бъдат инвестирани тук, в Америка."
В продължение на половин час Обама забавляваше зрителите с истории за хора и за проблемите на страната. Телевизионното предаване на Обама бе насочено към онези, които все още не са решили за кого ще гласуват, както и към онези, които се отнасят с известно подозрение към него. Накрая предаването завърши с включване на живо от предизборна среща на Обама във Флорида: "След шест дни ще можем да гласуваме за надеждата и против страха, за единството и против разцеплението, за промяна, против сегашното статукво."
Републиканският лагер отговори с критика
Републиканският кандидат Джон Маккейн разкритикува скъпата телевизионна изява на съперника си и припомни едно обещание на Обама, което той наруши: "Честно казано, това е тревожно. Той бе заявил, че ако аз получавам държавни пари за моята кампания, и той ще постъпи така. Но той не каза истината на американския народ."
През лятото Обама реши да се откаже от държавната финансова подкрепа, което му позволява да събира колкото си иска и може дарения. Досега той е събрал огромната сума от 600 милиона долара, докато Маккейн разполага едва с 84 милиона. /Дойче веле