Американският президент Джо Байдън подписа меморандум в областта на националната сигурност за борба с незаконния риболов, в рамките на обещанието си да помогне на държавите по света да се борят с предполагаеми нарушения от страна на чуждестранни риболовни кораби, включително на траулери от Китай, предаде Ройтерс.

Белият дом посочи в изявление, че САЩ ще сформират също алианс с Канада и Великобритания, за да "предприемат спешни действия" за подобряване на надзора, контрола и наблюдението в рамките на борбата срещу незаконния, необявен и нерегламентиран риболов.

Американски представители обещаха да предложат политики за по-добро справяне с незаконния риболов, по-специално в Азиатско-тихоокеанския регион, като част от засиления ангажимент в региона за противодействие на нарастващото влияние на Китай.

Някои държави от региона негодуват срещу действията на огромния риболовен флот на Китай и твърдят, че неговите кораби често нарушават техните изключителни икономически зони от 200 морски мили, и че им причиняват както щети върху околната среда, така и икономически загуби.