Американският президент Джо Байдън е заявил, че неговият предшественик Доналд Тръмп му е оставил много великодушно писмо.

"Президентът написа много великодушно писмо. То е лично и няма да споделя повече, докато не поговоря с него", казал е Байдън, докато подписва първите си президентски укази в Овалния кабинет.

Преди това на церемония в Капитолия демократът положи клетва като 46-ия президент на САЩ.

"Заклевам се тържествено, че вярно ще изпълнявам службата на президент на Съединените американски щати и ще изпълнявам по възможно най-добрия начин своите задължения да следвам и отстоявам конституцията на САЩ. " Това каза в клетвата си за президент на САЩ Джо Байдън.

В речта си след инаугурацията Байдън говори за обединяване и единство. "Днес е денят на Америка, на демокрацията, ден на история и надежда с увереност да обновим, защото Америка е била изпитвана непрекъснато, но винаги е успявала да се справи. Днес чувстваме триумфа не на кандидат, а на кауза, а каузата е демокрацията. Демокрацията е безценна, тя е крехка и в този момент демокрацията победи.

Така че на тази свещена земя, където само преди няколко дни насилието се опита да разклати основите на демокрацията, отново сме единни пред Бог."

Превод и редакция: БЛИЦ