След нападението срещу синагога в източния германски град Хале ан дер Заале миналия месец темата за десния тероризъм в Германия отново влезе във фокус на дебатите. Според федералното правителство в Берлин в резултат на атаката във всички провинции на сраната са възникнали „самопровъзгласили се защитници“, които имат „десен екстремистки потенциал“, отбелязва изданието Der Spiegel.

БЛИЦ припомня, че само преди дни стана ясно, че бежанците вече избиват европейците като овце, но голямото клане предстои.

Участниците в гореспоменатите отряди се отличават с „произволно застъпничество за сигурност и ред, който се отдалечава от държавния монопол върху властта и клони дори към насилствени акции“. 

Десните екстремисти се преструват, че държавата не е в състояние да гарантира сигурността и реда, поради което се заемат с тази задача, уточнява Фокус.

Според федералното правителство обаче екстремистите преследват различна цел: „По-скоро чужденците или политическите противници трябва да бъдат целенасочено сплашвани от присъствието на десни екстремистки милиции в страната“.

Доколкото е известно на федералното правителство, подобни групи има почти всички федерални провинции, но официален Берлин не представя информация за броя на участващите в тях.

Миналата седмица федералното правителство прие пакет от мерки срещу десния екстремизъм. 

Наред с всичко друго, планът от девет точки предвижда затягане на законодателството в областта на оръжията, повече работа по превенция и по-последователно преследване на омразата, включително в интернет мрежата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!