През юли военноморските сили на НАТО проведоха учението “Динамична Мангуста” (Dynamic Mongoose) в Атлантическия океан, като практикуваха борба срещу потенциалните вражески подводници.

Тези маневри стават все по-важни поради увеличената сила на руските и китайските подводни флоти, пише “Бизнес Инсайдър”.

По време на ученията край бреговете на Исландия, разрушителят “Рузвелт” и четири други надводни кораби предприеха операции по лов и избягване на преследване и нападения с пет американски подводници, които изобразяват руски ядрени подводници. Американските и френски самолети, участващи в ученията, полетяха към района на маневрите от Исландия, а британските - от Шотландия.

Пет патрулни самолета, включително P-8 “Посейдон” на ВМС на САЩ, патрулираха във въздуха. „Става дума главно за намирането на руски подводници, които напускат базите си на полуостров Кола“, съобщава Брайън Кларк, старши изследовател в Института “Хъдсън” и бивш морски офицер.

Ученията “Динамична Мангуста” се проведоха в зоната между Фарьорските острови и Исландия между Гренландия, Исландия и Обединеното кралство, където е разположена линията ГИВБ (Гренландия - Исландия - Великобритания) на противокорабната отбрана на НАТО в Северния Атлантически океан.

В нея се помещава хидро-акустичната система за наблюдение на подводниците. Въпреки наличието на такава система, „Съединените щати сериозно се опасяват, че дори само няколко руски ядрени подводници да пробият линията между Фарьорските острови и Исландия, те ще могат лесно да преминават през Атлантика, докато не успеят да проследят някоя американска подводница с балистични ракети на борда или не започнат да заплашват американското крайбрежие”, допълва Брайън Кларк.

Напоследък командването на НАТО става все по-загрижено за присъствието на руския подводен флот в Атлантическия океан, който се смята от Запада за свое вътрешно море. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече изрази безпокойство от "безпрецедентната активност на руските подводници в Северния Атлантически океан".

На 29 октомври 2019 г. норвежката държавна телевизионна компания, позовавайки се на представители на норвежкото военно разузнаване, съобщи, че две руски подводници от клас “Сиера” (НАТО класифицира подводниците клас „Проект 945А“ според руската класификация, като “Псков” и “Нижни Новгород”) изпитват нови оръжия в северната дълбоководна част на Норвежко море.

Норвежката телевизия отбеляза, че учението, включващо общо 10 руски подводници, е най-голямото след Студената война; Подводниците, участващи в ученията, са практикували пробиване на отбранителните линии на НАТО срещу подводници в Северния Атлантически океан и прикрит подход към източното крайбрежие на САЩ.

В същото време НАТО се притеснява единствено от заплахата от пробив на руските ядрени подводници до бреговете на САЩ, като не обръща внимание на заплахата за европейските съюзници на Америка, защото НАТО не е в състояние да предотврати приближаването на руските подводници към бреговете на Европа.

През декември 2016 г. френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан обяви "нахлуването" на руски подводници в Бискайския залив. Според него руските подводници са приближили базата на френските стратегически ядрени ракетни подводници “Ил Лонг”, разположена на южния бряг на Бретан, отделена с тесен проток от военноморската база в пристанището на Брест.

На 27 февруари 2017 г. вестник “Фигаро” публикува статия за засилените мерки за сигурност в района на “Ил Лонг” във връзка с действията на руските подводници.

Началник-щаба на френския флот адмирал Кристоф Празу заяви, че присъствието на чужди подводници в близост до базата “ограничава свободата на действие в района, където са разположени основните сили на флота”.

“Фигаро” съобщи, че за да защити базата, френският флот редовно патрулира залива с миночистачи, хеликоптери, многоцелеви фрегати и, ако е необходимо, с ядрени подводници, но това не осигурява гарантирана защита срещу руските подводници.