В края на 2019 г. най-малко 10 руски подводници участваха в учения в Северния Атлантически океан, съобщават медиите, позовавайки се на източници в НАТО.

Представители на НАТО и военни анализатори смятат, че ученията станаха "най-амбициозните след края на Студената война". Според източниците на Wall Street Journal Русия не само демонстрира „сила и амбиция“ да „защитава териториите“, но и организира „демонстрация на сила в Атлантическия океан“, пише "Поглед инфо".

Според WSJ САЩ и техните съюзници казват, че Русия все по-често използва подводници в райони, където те се предполага, че биха могли да застрашат корабите на НАТО. Според вицеадмирал Кийт Блънт, ръководител на Съвместното военноморско командване на НАТО, „има повече подводници на по-голямо разстояние и за по-дълги периоди от време“.

WSJ цитира и доклад на командващия Северния флот вицеадмирал Александър Мойсеев, който през март заяви, че "географията на районите, в които северните моряци участват в планирана бойна подготовка, се е разширила".

Изданието припомня, че Пентагонът видя заплаха в повишената интензивност на военноморските операции на Русия.