Първият ден беше ужасно, седяхме 24 часа до колата. Това разказа Николай Николов, български турист, който от три денонощия е блокиран на гръцкия остров Самотраки.

Заради силния вятър и бурното море фериботите не могат да достигнат брега. Местните власти вече осигуряват безплатна храна и нощувка на хората.

В момента на Самотраки има около 1500 туристи, предимно от Румъния, както и от България, Сърбия, Франция, Великобритания и Италия.

„Неслучайно и спахме до колата заради точно тая причина, че нямаше кой да ни каже, че няма да има ферибот и нали все отлагаха, че ще има, ще има. Всички бяха на пристанището и беше малко изнервено положението.

Събота беше последният в 6, оттогава ферибот не е идвал”, каза още Николов пред БНТ.

В неделя на хоризонта се появила надежда - ферибот. Стигнал съвсем близо - на 100 метра от пристанището, но внезапно обърнал и се върнал. Причината е пак лошото време.
 
И чакането продължило. Някои си наели хотел. Други настанили безплатно в сградата на Гимназията и в къмпинга до пристанището. И започнали разходките до пристанището - по няколко пъти на ден.

„Тук от три дена примерно, откакто аз чакам плътно вече, денонощно..., за три дни всеки ден ми казват, че ще има ферибот, но информацията се отменя през три часа. Казват първо, че ще има, после, че няма да има... Те и те не знаят какво става общо взето”, каза още той.

От външно вече съобщиха, че българските туристи, блокирани на гръцкия остров Самотраки, могат да получат безплатна храна веднъж дневно в няколко заведения в близост до пристанище.

Генералното ни консулство в Солун е в постоянен контакт с гръцките власти, следи ситуацията и е готово да окаже съдействие при необходимост.

Генерално консулство на България в Солун: +30 2310 829 210;

 „Утре ще пуснат за 600 човека и за 75 автомобила някакъв голям катамаран и ако времето позволява, ако климатичните условия позволяват, ще има още един кораб, който се казва Зефирос - още един ферибот, за да може да приберат хората от острова. Това са последните уверения от гръцките власти”, съобщи Владимир Писанчев, генерален консул на Република България в Солун.

А докато корабът дойде, на Николай и на останалите блокирани туристи им става само да чакат с поглед към хоризонта.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ