Смъртните случаи на COVID-19 в Япония скочиха през изминалата седмица, след като положението там беше по-скоро умерено. В Токио, Осака и още 5 префектури беше обявено извънредно положение.

Журналистката Юлиана Антонова-Мурата живее в Страната на изгряващото слънце от години. Тя разказа, че мерките не са крайни. Това, което е завишено, е дисциплината на японците.


Юлиана Антонова-Мурата

"Хората не бяха задължени да стоят по домовете си и да спрат да работят. Трябваше да носим маска и да пазим дистанция и да спазваме хигиена.

Тук хората са съвестни и дисциплинирани, приеха го нормално. Това, което ме поразява, е отношението на японците един към друг. Всеки пази хората около себе си, дори и случайните по улицата", обясни Антонова.

Япония стана втората държава в света след САЩ, която разреши употребата на лекарството "Ремдесивир" за болни от COVID-19. Антонова сподели обаче, че японската здравна система прилага индивидуален подход към всеки пациент.

Пекин обяви официално лекарството, което ликвидира бързо COVID-19 СНИМКИ

"На никого не изписват едни и същи лекарства. Авиган също е в производство. Предписват различни медикаменти, в зависимост от пациента - от какво е боледувал преди и пушач ли е. Това е много важно", уточни тя пред Bulgaria ON AIR.

COVID-19 не заразява пушачите - топлекари се изпокараха заради новото изследване

В Япония не прилагат масово тестване на населението. 

"Правят се по 10 000 теста на ден, не се правят много. Здравните власти се противопоставиха на тестване на хора без симптоми, за да не се претоварва здравната система. Така отиват излишни средства и време", посочи българката  в Япония.

Антонова сподели още, че извънредното положение в Токио ще бъде удължено. По думите ѝ през последните дни заболелите намаляват с по 100 на ден, но вместо отпускане, властите затягат положението.

Вижте целия разговор във видеото.