Британският престолонаследник принц Чарлз се появи на традиционните конни надбягвания в Аскот с бижу с историческа стойност за България.

На вратовръзката си той бе закачил украшение с монограма на българския цар Борис III, отбеляза специализираното издание „The Court Jeweller“. От редакцията подчертават, че не за първи път наследникът на британската корона носи монограма на българския монарх. Принцът на Уелс се появи с него и на откриването на елитното събитие през 2017 г.

Връзки 

Българското царско и британското кралско семейство имат дълбоки връзки, документирани в миналото. Възможно е бижуто да е подарено на представител на династията Уиндзор при гостуването на Борис III в шотландския замък Балморал през 1936 г.

В имението българският монарх се среща с тогавашния крал на Великобритания Джордж V и неговия син - бъдещия Джордж VI, дядо на принц Чарлз. По време на посещението Борис III засажда дърво в парка на кралското имение. И до днес там стои бронзова табела, напомняща за събитието. 

Известни са обаче още няколко срещи на Борис III с британския монарх. 

Събитие

„Телеграф“ се свърза с г-н Явор Кирилов от царския пресцентър към „Врана“ за подробности.

 „Нямаме информация кога точно и на кого от членовете на британското кралско семейство е подарен този монограм. Най-вероятно е даден на бъдещия крал Джордж VI, който е дядо на принц Чарлз. Заинтересовани сме да проучим точната дата на събитието и ако успеем да я изясним, ще представим веднага информацията на медиите“, увери г-н Кирилов. 

Конните надбягвания в Аскот са едно от най-големите светски събития в Обединеното кралство, на което се събира каймакът на британското общество. Надбягванията датират от 1711 г., когато кралица Анна основава хиподрума Аскот в Бъркшир, Южна Англия. За петте дни на провеждането си надбягванията събират около 300 хил. посетители. 

С милиони евро

Забъркаха британския престолонаследник в скандал 

Името на първия в линията за наследяване на британския трон бе замесено в скандал след твърдения, че е приел милиони евро в брой от катарски шейх за своята благотворителна дейност, съобщи в. „Гардиън“. 

Според докладите в периода между 2011 и 2015 г. принц Чарлз е приел общо 3 млн. евро от шейх Хамад бин Джасим бин Джабер ал Тани, бивш премиер на Катар. При това парите са били предавани в брой – разпределени в куфари, чанти и дори хартиени торби на кралския магазин за луксозни хранителни стоки Fortnum&Mason. 


Шейхът лично е връчил 1 милион евро в брой на Чарлз по време на частна среща в Кларънс Хаус през 2015 г., разкриха медиите. 
Принцът веднага ги е предал на своите сътрудници за целите на благотворителната организация.