Известният американски икономист Джефри Сакс разкритикува The Boston Globe САЩ за прекомерните парични разходи за военни операции в света. Според него, основният фактор в разпределението на националните ресурси е избор между „войната” и „мира”, между „оръдията” и „маслото”.
„САЩ правят коренно неправилен избор, харчейки огромни суми и подкопавайки националната сигурност. Ако нашият следващ президент така и не се измъкне от капана на скъпоструващите войни в Близкия Изток, само бюджетните разходи могат да подкопаят надеждите за решаване на нашите големи вътрешни проблеми” - твърди Сакс.

Макар САЩ пряко контролират не чак толкова много външни територии, техните въоръжени сили са разположени в десетки страни. Освен това Вашингтон използва сила, за да влияе кой ще управлява тези страни.

Сакс привежда статистика: по данни на Пентагона от 2010 г., страната има 4999 съоръжения, от които 662 са разположени на територията на други страни.

Ежегодно за управление на тези обекти и за бойни действия отиват около 900 млрд долара – около четвърт от всичките разходи на федералното правителство.

При това, както отбелязва Сакс, американските войни в резултат никога не са служили на националните интереси на страната.

Икономистът сравнява положението в САЩ с военните разходи на СССР през 80-те години.

„СССР се разори чрез твърде скъпи авантюри на чужди територии, като нахлуването в Афганистан през 1979 г. и посредством прекомерни инвестиции във въоръжените сили. САЩ сега също влагат твърде много средства във ВПК и ако продължат войните в Близкия Изток и се впуснат в надпревара във въоръжаване с Китай, тях ги чака аналогичен път към упадъка” – пише икономистът.

По такъв начин пред САЩ се изправя избор: да продължи и занапред да реализира своя проект за „еднополюсно доминиране”, независимо от провалите в Близкия Изток и вътрешните проблеми, или да сложат край на своите имперски амбиции, обобщава Сакс.

Превод и редакция: БЛИЦ