Визуален анализ на The New York Times установи, че ракета, изстреляна от Газа на 7 октомври, е ударила израелска военна база, за която се смята, че в нея са базирани ракети, способни да носят ядрени бойни глави. 

Въпреки че самите ракети не са били поразени, ударът на ракетата в базата Сдот Миха в Централен Израел е причинил пожар, който се е приближил до мястото, където са били съхранявани ракети и други чувствителни оръжия.

Израел никога не е признавал официално, че притежава ядрен арсенал, но израелските лица, подаващи сигнали, американски служители и анализатори на сателитни изображения са съгласни, че страната разполага поне с малък брой ядрени оръжия.

Ханс Кристенсен, директор на Проекта за ядрена информация към Федерацията на американските учени, каза пред New York Times, че според него в базата вероятно има 25 до 50 ракетни установки Йерихон, способни да носят ядрени бойни глави.

Израелските ракети Йерихон са въоръжени с ядрени бойни глави, според експерти и разсекретени документи на правителството на САЩ.

Кристенсен, който е проучил базата, смята, че ядрените бойни глави вероятно се съхраняват на отделно място, далеч от базата и следователно не са били компрометирани по време на атаката.

Ударът по Сдот Миха е първият известен път, когато палестински екстремисти удрят обект, в който се смята, че има израелски ядрени оръжия.

Не е ясно дали движението е били наясно с конкретното съдържание на целта, освен че това е военна база. Хамас, групировката, която изстреля повечето ракети на 7 октомври, не отговори на исканията за коментар на американското издание.

Целта на тази атака срещу едно от най-чувствителните военни места на Израел показва, че обхватът на атаките от 7 октомври може да бъде по-широк от известното досега и че ракетите могат да проникнат във въздушното пространство около стратегически важни израелски оръжия. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук