Недостиг на гориво, храни и лекарства заплашва Великобритания при Брекзит без сделка, показват документи на британското правителство, с които се е запознал вестник „Сънди таймс“, цитиран от БНР.


Ако напусне Европейския съюз без споразумение, Лондон ще бъде заплашен и от нарушаване на работата на пристанищата и твърда граница с Ирландия, показват още документите, допълва Ройтерс.

Според британското изданието, прогнозите, направени от правителството, описват най-вероятните последици от Брекзит без сделка, а не най-лошите сценарии.

Тези оценки показват, че 85 процента от камионите, използващи главните пропускателни пунктове на Ламанша, „може да не са готови“ за френските митници, което означава, че работата на пристанищата може да бъде нарушена в продължение на три месеца, преди движението да се подобри.

Правителството също така смята, че е вероятно да се стигне до твърда граница между британския район Северна Ирландия и Ирландия, тъй като сегашните планове за избягване на значителни проверки ще се окажат неприложими, пише още „Сънди таймс“. Според вестника документите, подготвени този месец, позволяват да се „надникне в тайното планиране, осъществявано от правителството с цел да се избегне катастрофален срив на инфраструктурата на страната“, и представят „най-обстойната оценка за готовността на Великобритания за Брекзит без сделка“.