Британският премиер Борис Джонсън обяви тази вечер "драстични мерки" за овладяване на масовата зараза от коронавируса. 

За добро или за лошо британското правителство не бърза с крайните мерки около коронавирус. На специална пресконференция, която ще стане редовно всекидневно събитие от днес нататък, придружен от съветниците си по здравни и научни въпроси, премиерът Борис Джонсън заяви, че всеки британец сега вече трябва да избягва пътувания, освен ако не е абсолютно наложително, и контакти с други хора.

Ако някой в семейството има един от двата основни симптома – висока температура или упорита кашлица – той трябва да си остане вкъщи за 14 дни, както и останалите членове на семейството. 

Джонсън допълни, че хората трябва да работят от домовете си, където това е възможно. Бременните жени, хората над 70 години и тези с определени здравословни проблеми, трябва да приемат този съвет абсолютно сериозно.

Всички възрастни и уязвими хора трябва да се подложат на самоизолация в най-скоро време. За хората с най-сериозни здравни проблеми карантината е добре да продължи 12 седмици. 

Училищата обаче продължават да са отворени. Препоръчително е хората да престанат да ходят на заведения, на театър или други места за социални контакти.

И изобщо, прави впечатление, че мерките, окачествени от премиера и медиите като „драстични“, продължават да са по-скоро пожелателни, отколкото напълно задължителни, както е това в други европейски страни.

„Ние всички сме съзнателни хора и трябва да разбираме грозящата ни опасност“, катза британският премиер.
Източник: bnr.bg