От началото на руската инвазия в Украйна въздушнодесантните войски (ВДВ) на Руската федерация допуснаха няколко сериозни тактически провала.

Това съобщи в Туитър британското министерство на отбраната, позовавайки се на данни на разузнаването.


Сред неуспехите на ВДВ са опитът за атака на Киев през летище Гостомел през март, настъплението в посока Изюм, което спря от април, и скорошното неуспешно преминаване през река Северски Донец, което струва скъпо на руските войски.

"Русия използва ВДВ за извършване на едни от най-трудните операции. ВДВ с численост 45 000 души, са съставени предимно от професионални войници, които имат елитен статут и получават допълнително заплащане. Въздушнодесантните сили обаче са били използвани за мисии, които са по-подходящи за тежка бронирана пехота, и са претърпели тежки загуби по време на войната, отбелязва британското разузнаване.

Техният смесен характер вероятно се отразява в лошото управление на тези части и неспособността на Русия да осигури превъзходство във въздуха.

Според британското разузнаване злоупотребата с ВДВ в Украйна показва как огромните инвестиции на Путин във въоръжените сили през последните 15 години са оставили армията небалансирана.

„Неуспехът беше в това да се предвиди украинската съпротива и последвалото самодоволство на руските командири. Тези неща доведоха до значителни жертви за много от най-елитните части на Русия“, се казва в анализа.