Развръзка с командващият Черноморския флот на ВМФ на Русия адмирал Виктор Соколов, за който по-рано украински информационни ресурси съобщиха, че е загинал при удар по щаба на флота в Крим. Висшият военен присъства на заседанието на колегията на Министерството на отбраната на Русия.

Според информация на украинските медии адмиралът е бил убит по време на ракетна атака срещу щаба на Черноморския флот в Севастопол. 

Операцията бе планирана от украинските сили за специални операции. 

Информацията за смъртта на адмирала дойде от украинските сили за специални операции. Изявлението им започна да се тиражира от украинските медии, след което информацията проникна в руската преса. 

Руското министерство на отбраната не потвърди това съобщение, но днес адмиралът се яви на заседание на военното ведомство.

Убит е руски командир с най-високото звание сред всички загинали офицери във войната, тежки боеве край Клещеевка и Мариинка

По-рано украински и западни медии „погребаха“ министъра на отбраната на Руската федерация, генерал от армията Сергей Шойгу, ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров и от много години твърдят, че руският президент е уж нелечимо болен с рак.

Силите за специални операции на въоръжените сили на Украйна разясниха информацията за ликвидирането на командващия Черноморския флот на Руската федерация Виктор Соколов. Това се казва в съобщение в Telegram, цитирано от УНИАН.

Според информацията, към момента не са идентифицирани всичките загинали сред ликвидираните 34 офицери поради разпръснатите фрагменти на тела, но източници твърдят, че командирът на Черноморския флот Виктор Соколов е убит.

"Както е известно, в резултат на ракетна атака срещу щаба на руския Черноморски флот бяха убити 34 офицери. Наличните източници твърдят, че сред загиналите е командирът на руския Черноморски флот. Много от загиналите все още не са идентифицирани поради разпръснатите фрагменти на телата“, се казва в доклада.

"Тъй като руснаците бяха принудени спешно да публикуват отговор с уж жив Соколов, нашите подразделения уточняват информацията. Това се случва в рамките на процедурата за събиране на данни за резултатите от операцията", отбелязват от Силите за специални операции на Украйна.

Ликвидирането на Соколов

Както съобщи УНИАН, на 25 септември Силите за специални операции публикуваха актуализирана информация за загубите на руснаците в резултат на специалната операция на Силите за специални операции по унищожаването на щаба на Черноморския флот на Руската федерация.

Така след разгрома на щаба на руския Черноморски флот са ликвидирани 34 офицери, сред които и командирът на Черноморския флот. Други 105 руски военни са ранени, а сградата на щаба не подлежи на ремонт.

В същото време на 26 септември Кремъл за първи път коментира информацията за ликвидирането на командващия Черноморския флот вицеадмирал Виктор Соколов. Твърди се, че руският президент Владимир Путин не е бил информиран за смъртта на вицеадмирала.

Но Министерството на отбраната на Русия публикува видео от заседание, на което ликвидираният вицеадмирал уж „се появява“. Твърди се, че Соколов е установил контакт дистанционно. Той беше показан на едносекунден кадър напълно неподвижен. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук