Русия разширява състава на Черноморския флот със самолети от ерата на Сталин в опитите си да парира заплахите от Украйна на Черноморския театър на военните действия.

"В последните седмици компонентът Военноморската авиция играе важна роля в операциите на флотилията, която има затруднения да се справи с възникващите заплахи на южния фланг на украинската война“, пише в последния си разузнавателен доклад Министерството на отбраната на Великобритания, цитиран от "Фокус".

Както се отбелязва в публикацията на ведомството в X, "военноморската авиация се съсредоточава върху операции по въздушно патрулиране с основна мисия да дава ранно предупреждение за приближаващи се надводни обекти. Важна придобивка за тези операции са Бе-12, десантни самолети, разработени през 1950-те, които излитат от бази в окупирания Крим“.

Едновременно с това варианти на бойния самолет Су-24 "провеждат нападателни операции, включително най-малко един скорошен въздушен удар по стратегически разположения Змийски остров. С преместването на повечето дейности на флота в Новоросийск, заради заплахите за Севастопол, Русия се опитва да използва въздушната си мощ в морето, за да проектира сила в Северозападно Черно море“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук