Протести и ескалация на напрежението в Скопие. Повод е френското предложение за уреждане на спора между Северна Македония и България. 

В Скопие пристигна и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, за да участва в заседание на македонското правителство. 

Тази вечер отново се стигна до напрежение пред сградата на парламента. На мястото са се събрали протестиращи, които хвърлят предмети по сградата и полицаите около нея. Бутилка със запалителна течност се е възпламенила. Силите на реда са се групирали в опит да противодействат на недоволстващите. Има ранен полицай, съобщава Нова телевизия. 

По улиците на Скопие има бронирана техника, специални части на полицията, както и военни.

С палатков лагер и полиция на всяка крачка - така по-рано днес недоволните от френското предложение македонци посрещнаха депутатите в парламента. „Искате да ви намразим. Това искате да направите. Оставете ни да си живеем, ние сме си македонци и нищо друго”, каза един от протестиращите.

„Аз те уважавам. Ти си българин, аз съм македонец. Не преговарям с никого за това.  Цялата ваша история е фалшификат. Всичко във вашите исторически книги и учебници е лъжа. Това, което България прави, само ни разделя, нищо повече. Тъжно е”, коментира друг от протестиращите.

Вече четвърти ден македонците излизат на площада, за да кажат „не" на европейския документ за започване на преговорите.

„Македонският народ се събра вчера и изпрати ясна позиция към властта. Те са избрани от народа, за да му служат. Докато служат на народа, трябва да слушат гласа му. И ще отхвърлят предложението”, заяви протестиращ.

Заради ескалацията на напрежението в западната ни съседка през последните дни на посещение в страната дойде председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

„Нека ви кажа честно, като приятел, имате историческа възможност. Никога не сте били толкова близо, имате исторически шанс да кажете „да”, за да започнете преговори. Да кажете „да” на нашите деца”, каза той.

Македонският премиер Димитър Ковачевски обяви - парламентът ще реши дали Република Северна Македония ще започне преговорите за членство в Европейския съюз.

„Двустранният протокол с Република България, както и всички документи, които досега са дадени, и още някои, които предстои да бъдат дадени, ще бъдат изпратени в Народното събрание на РСМ. В парламента са събрани представители на всички политически партии. На Народното събрание е задачата да реши дали ще можем да започнем преговорите и как да ги започнем. Депутатите трябва да дадат решението на правителството”, посочи той.

Според него това може да случи, когато приключат политическите консултации.

Междувременно премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че ако Северна Македония не хареса и откаже френското предложение, то на Албания ще бъде позволено сама да продължи пътя си към членство в ЕС.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ