Френски транссексуален мъж беше намерен убит на 7 април при пожар в апартамента му в Реймс, убит по зверски начин от конгоанец бежанец. Според полицията мотивът за убийството се корени в сексуалната ориентация на жертвата.

Петдесет годишната жертва Пол Миджън беше открит с прерязано гърло заедно с 14 рани на врата и шийката на матката.

Обвиняемият признал за престъплението, като уточнил, че е намушкал жертвата с ножици, след като е изнасилил Пол и е подпалил апартамента, за да изтрие доказателствата.

Той също откраднал и използва кредитната карта на жертвата, което помогна на разследващите да проследят заподозрения.

Извършителят, който е гражданин на Конго, е роден през 1994 г. и е получил статут на бежанец във Франция през 2017 година. Прокурорът заяви, че престъплението е мотивирано от омраза към ЛГБТ (лесбийски, гейове, бисексуални, транссексуални) хората.

Както L'Indépendant съобщи, семейството на жертвата, живеещо в Канет-ан-Русийон, наруши мълчанието си около убийството и сподели историята на Миджън, за да извади на бял свят „всички онези забравени жертви“.

"Убит е такъв, какъвто е. Хората си мислят, че са просто трансвестити, може би са си го търсели - точно както някой би осъдил нападната проститутка. Но преди да бъде трансвестит, чичо ми беше човек", казва Лора Естевон, племенницата на жертвата.

„Ако справедливостта си беше свършила работата, той щеше да е зад решетките“, посочиха роднините на Миджън, позовавайки се на факта, че убиецът мигрант вече се е опитал да убие транссексуално лице преди 2017 г.

Племенницата на жертвата също реагира на обидните коментари в социалните мрежи.

"Ако Франция ви отвращава толкова, можете да се приберете у дома", казва тя.

"Ако беше французин, който се опита да говори така, това щеше да предизвика скандал", заяви тя.

"Вие не сте по-добри от убиеца на чичо ми", написа Лора Естевон в отговор на някои от критичните коментари на семейството, което се изказва срещу убийството.

„Той уби ангел“, каза Брижит Загоян, сестрата на жертвата, разказвайки за трудностите, с които се сблъска брат й през детството.

"Той беше много приятен, приятен човек. Всички го казват. Той никога не проявяваше дори жест на насилие", продължи Брижит, обяснявайки, че Пол споделял с нея, че винаги се е чувствал като жена, но се страхувал да не бъде отхвърлен, така че той се обличал в женски дрехи само вкъщи.

В близкоизточната и африканската култура ЛГБТ хората са силно уязвими от нападения и държавни репресии. Много страни в Близкия изток и Африка категорично забраняват хомосексуалността и заплашват строги затворнически присъди за всеки осъден.

Конго е посочено в доклад на Комитета по правата на човека за ендемични злоупотреби срещу ЛГБТ общността. Мигрантите от тези култури постоянно участват в насочване на хомосексуалисти, включително Германия, Швеция и Белгия.